Hlavní obsah

Co se děje s penězi? Malé firmy si u bank půjčují nejdráž za čtyři roky

Podívejte se, jak zdražují úvěry pro malé a střední firmy a jaký vývoj předpovídá odborník.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

V návaznosti na zvyšování sazeb centrální banky zdražily i firemní úvěry do 7,5 milionu na úroveň těsně pod 4 %. Naopak zatím stále nerostou úroky na spořicích účtech ani nezdražují bankovní spotřebitelské úvěry.

Článek

Česká národní banka zvýšila od loňského srpna klíčovou dvoutýdenní repo sazbu hned sedmkrát. Podobně jako u hypoték se zvyšování sazeb rychle projevuje i u půjček pro firmy. Průměrný úrok u úvěrů do 7,5 milionu vystoupal za poslední rok o osm desetin procentního bodu. Firmy si tak nyní u bank půjčují nejdráže za čtyři roky.

Průměr sledovaný ČNB činil v září 3,87 procenta (v srpnu byl ještě o setinu procentního bodu vyšší).

Naproti tomu například alternativní faktoringové platformě Roger, kde financování firem zajišťují napřímo jednotliví investoři, v tom samém období průměrný úrok klesl a dostala se tak výrazně pod úroveň bankovního trhu. Průměrně Roger financuje faktury za přibližně 2,5 milionu korun.

Jak je možné, že se P2P platformě daří být levnější než banky? Podle zakladatele Rogera (dříve Investiční aukce) Adama Šoukala je to tím, že se mladá služba stále vyvíjí. „Náš produkt je čím dál standardizovanější, točíme větší objemy, máme více investorů a stoupá poptávka,“ říká Šoukal.

Trh půjček pro domácnosti je na tom ale jinak. I přes rostoucí sazby centrální banky zatím průměrný úrok u spotřebitelských úvěrů klesá. V září byl podle ČNB 8,53 procenta.

P2P Alternativa Zonky vlastněná skupinou HomeCredit se sice také drží pod bankovním průměrem, ale v tomto případě to zatím není způsobeno zvyšováním sazeb ČNB, ale politikou stále ještě nového hráče.

„Pokud jde celý trh dolů, tak my nastavíme rovněž nižší úrok a naši investoři mají nižší výnos. Může to být také skladbou, kdy máme v portfoliu méně vysokorizikových půjček, což v průměru dává nižší číslo. Zkrátka reagujeme na trh,“ říká šéf Zonky Pavel Novák.

Reklama

Související témata:
Peer-to-peer (P2P)

Doporučované