Hlavní obsah

Co se děje uvnitř Lukašenkova režimu? Generál varuje před válkou

Foto: Profimedia.cz

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko ve vojenské uniformě při přehlídce letos v květnu.

Reklama

Redakce běloruských nezávislých novin Naše Niva se dostala k nahrávce ze schůzky ministra obrany s armádními důstojníky. Mluví v ní o možnosti občanské války.

Článek

„Systém státu nepadl, funguje, prezidenta máme zvoleného. Dokud armáda nepřejde na stranu protestujících, stát nezničí. Ve vás je celá naděje. Nejsme demoralizovaní. Musíme bojovat, a pokud bude potřeba, i se zbraní v ruce. O stát, o sebe, o naše rodiny, o ty zastrašené učitelky,“ říká na nahrávce generál Viktor Chrenin, ministr obrany autoritářského režimu Alexandra Lukašenka.

Chrenin hodinu mluvil k šéfům odborů na ministerstvu, vedení generálního štábu a velení ozbrojených sil. Schůzka se konala 19. srpna v Důstojnickém domě v Minsku. Generál mobilizoval velení armády, důstojníkům řekl, že zejména na jejich věrnosti prezidentovi záleží, zda Lukašenkův režim přetrvá.

Válka je reálná

Chrenin mimo jiné řekl, že v Bělorusku může dojít k situaci, kdy bude muset armáda použít zbraně proti občanům vlastního státu a že v zemi může začít občanská válka. Podle svých slov ale nechce být odpovědný za krveprolití.

„Potom nás, mě, obviní ze zločinů proti lidskosti. Protože když se používají zbraně, umírají civilisté. Ano, je zřejmé, že může začít občanská válka a lidský život každý den ztrácí cenu. Je to strašné. Není vyloučené, že může dojít k válce, teď je to už reálné,“ říká podle serveru Naše Niva na nahrávce generál.

Lukašenko je podle Chrenina jasným vítězem voleb a mezi lidmi má stále silnou podporu. Podporuje ho prý až 91 procent „jednoho z ukrajinských kanálů YouTube“. „To svědčí o tom, že lidé, kteří zažili válku v Donbasu, chápou, k čemu mohou vést protesty,“ zdůraznil generál.

O Ukrajině mluvil i v pasáži o údajných zahraničních bojovnících. „Na území Ukrajiny se shromažďují bojovníci. Probíhá mobilizace občanů,“ tvrdí režimní generál.

Ruské kosmické síly počítaly

Ministr také zpochybnil počty na nedělní protirežimní demonstraci. „Opoziční média tvrdí, že se u obelisku sešlo okolo 200 tisíc lidí a v celé zemi půl milionu. Ověřme to. Analýza Ruských kosmických sil ukazuje, že během vrcholu shromáždění nepřekročil celkový počet účastníků 40 tisíc. To není víc než dvě procenta obyvatel hlavního města. A tak je to ve všech městech. Účastníci pochodů jsou aktivní menšina, to je těch 10-12 procent, co hlasovalo pro Cichanouskou,“ říká na nahrávce Chrenin.

Foto: Profimedia.cz

Záběr z nedělní demonstrace v Minsku.

Odkazuje se tak na údajné výsledky zfalšovaných prezidentských voleb. Ty podle režimu vyhrál s 80 procenty Lukašenko. Evropská unie volby neuznala a vyzvala k zorganizování nového hlasování, které by splňovalo základní demokratické standardy.

Podle Chreninova propagandistického výkladu chce prý opozice do konce roku odchod Běloruska ze Společenství nezávislých států a dalších postsovětských organizací. Opoziční Koordinační rada či sama Cichanouská se ale o takovém plánu nezmiňují.

Chrenin před svými podřízenými také tvrdil, že by mělo v případě Lukašenkovy porážky nahradit ruské televizní kanály vysílání z Litvy, Lotyšska a Ukrajiny. Plán prý počítá i s vydělením běloruské pravoslavné církve a vzděláváním v běloruštině.

Na závěr hodinového projevu vyzval Chrenin k okamžitému odchodu ty, kdo jsou nejistí nebo jsou nerozhodní.

Reklama

Související témata:

Doporučované