Hlavní obsah

Co se dělo na místě tragédie: U autobusu zastavovali řidiči, nabízeli vlastní lékárničky

Záchranáři ve večerních hodinách vyprostili havarovaný autobus.

Reklama

Slovensko zažívá smutek. Při dopravní nehodě autobusu u Nitry zahynulo 12 lidí, z toho pět mladiství. Tragédie se odehrála v úseku, který je dlouhodobě označovaný jako nebezpečný. Podporu rodinám obětí hojně vyjadřují politici i uživatelé sociálních sítí.

Článek

Nehoda autobusu společnosti Arriva se stala ve středu odpoledne na pravidelné lince z Nitry do nedaleké obce Jelenec. A právě tam, v kulturním domě, vzniklo krizové centrum.

Starosta obce Ivan Varga se obrátil na veřejnost na svém facebookovém profilu. Nejprve naléhavě žádal o pomoc místní, kteří mají zdravotnické vzdělání. O několik desítek minut později připojil, že se situaci již podařilo personálně stabilizovat. A poděkoval všem za ochotu.

Později na stejné platformě vyzval veřejnost k modlitbě za zraněné. Mluvit s novináři ale odmítl s tím, že se ho situace osobně dotýká.

Uživatelé sociálních sítí celý den situaci komentují, vyjadřují soustrast a zjevně i napomohli tomu, situaci zvládnout. Například status, ve kterém starosta Jelence Varga vyzýval záchranáře v okolí, sdílelo na 3,5 tisíce uživatelů. Stovky lidí vyjadřují soustrast sdílením fotografií zapálené svíčky.

Přímo na místě neštěstí se záchranářům nabídli s pomocnou rukou i svědci nehody. „Všichni jsme na místě odevzdali lékárničky,” popsal slovenské televizi Markíza jeden ze svědků.

Hasiči pak večer všem, co před příjezdem záchranných složek pomáhali se záchranou životů, oficiálně poděkovali.

Silnice smrti

Nehoda se odehrála na zlatomoravecké silnici, kterou místní před lety označili jako silnici smrti. Situace byla až tak vážná, že se primátorka Zlatých Moraviec Serafína Ostrihoňová rozhodla v roce 2006 držet protestní hladovku za zlepšení kvality nebezpečné silnice. Situace se zlepšila v roce 2011 po dokončení výstavby posledního úseku. I tak ovšem dnes po nehodě označil primátor Nitry Marek Hattas tuto silnici za dlouhodobě nebezpečnou.

„V těchto chvílích jsme v myšlenkách s rodiči, kteří přišli o své děti, o své drahé a blízké. Myslíme také na zraněné a na to, aby dostali nejlepší možnou pomoc. Všichni doufáme, že počet obětí už nebude narůstat,“ uvedla na sociálních sítích slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Té v odpoledních hodinách kondoloval i český prezident Miloš Zeman či premiér Andrej Babiš.

Premiér Peter Pellegrini, který kvůli nehodě přerušil svou pracovní návštěvu Kypru, dorazí na místo v pozdních večerních hodinách. V prohlášení vyjádřil soustrast pozůstalým a před odletem z Kypru se před novináři vyslovil pro to, aby kabinet vyhlásil státní smutek.

„Je vhodné, aby vláda při takové velké tragedii vyhlásila státní smutek, který by mohl být vyhlášen pravděpodobně na pátek,“ citovala Pellegriniho agentura ČTK.

Autobus, ve kterém se nacházeli převážně středoškoláci, havaroval ve čtvrtek odpoledne. Střetl se poblíž Nitry s nákladním automobilem, který vezl kamení a byl pravděpodobně přetížený. Podle posledních informací si nehoda vyžádala 12 obětí a 20 zraněných.

Reklama

Související témata:

Doporučované