Hlavní obsah

Změny od čtvrtka: Rukavice na nákupy, dezinfekce v kabinkách i u kadeřníka

Foto: Shutterstock.com

Obchody musejí lidem nabízet jednorázové rukavice nebo sáčky na nakupování.

Reklama

aktualizováno •

Co nový ministr zdravotnictví Roman Prymula avizoval, dnes potvrdil. Třeba uzavření hospod ve 22:00. Přibyla ale i řada drobných změn. Přinášíme jejich přehled.

Článek

„Ta opatření jsou na hraně. Už nemůžeme udělat benevolentnější opatření,“ hodnotil nově vyhlášené restrikce ministr zdravotnictví Roman Prymula během tiskové konference. Omezení budou platit čtrnáct dní od čtvrtka 24. září do 7. října.

Soubor novinek vrací do hry řadu opatření, která si Češi mohou pamatovat z jara. Nabízíme nejdříve výčet drobnějších opatření, o kterých ministr na tiskové konferenci nehovořil:

Samoobslužné prodejny musí nově zadarmo poskytovat zákazníkům jednorázové rukavice nebo mikrotenové sáčky či další ochranné prostředky na ruce.

Na farmářských a venkovních trzích musí být u každého jednotlivého stánku k dispozici dezinfekce a stánky od sebe nejméně dva metry.

Před vstupem do knihoven si zákazníci musí dezinfikovat ruce. Dezinfekci přitom musí zajistit provozovatel knihovny.

Zkoušení oděvu probíhá až po dezinfekci rukou a reklamovaný textil se musí na 24 hodin uložit odděleně.

V kadeřnictví se opět bude měřit teplota. Pokud se zákazníkovi nebo kadeřníkovi naměří více než 37 stupňů, je mu zamezeno v přístupu do kadeřnictví nebo holičství. Před a po skončení poskytování služby si holič nebo kadeřník musí dezinfikovat ruce. Denně se také dezinfikuje podlaha. „Nejsou to opatření, která by provozovny zavírala, jsou to opatření, aby bylo jasné, že tam musí probíhat dezinfekce a že kadeřník, který má příznaky onemocnění, by neměl vykonávat svoji činnost,“ vysvětlil Prymula.

Podobná pravidla platí i pro maséry, kosmetické služby a manikúru a pedikúru.

S tělesnou teplotou vyšší než 37 stupňů nesmí pracovat ani personál v pohostinství.

Od 22:00 zavřeno

A nyní přehled dalších opatření, která oznámil ve středu ministr na tiskové konferenci:

Již dopředu avizovaná změna se týká restaurací, barů a dalších stravovacích provozoven. Následujících 14 dní budou muset zavírat v deset hodin večer.

Omezení otevírací doby barů a restaurací ministr zdůvodňoval tím, že při konzumaci alkoholu dochází k četnějším kontaktům a nedodržování opatření.

I nadále také podle ministerstva platí, že do provozoven bude moci vstoupit pouze tolik lidí, kolik je míst k sezení. Zákazníci mají být usazeni tak, že mezi nimi je odstup alespoň 1,5 metru, ale s výjimkou zákazníků sedících u jednoho stolu.

Omezení hromadných akcí

Další změna se týká omezené kapacity akcí. Všechny vnitřní, na nichž nejsou místa k sezení, budou omezené na maximálně deset osob. Venkovní akce bez sezení pak na padesát osob.

„Běžných divadelních představení by se to dotknout nemělo,“ řekl Prymula s tím, že pro divadla platí omezení na 500 osob, pokud se jedná o divadlo, kde nelze diváky rozdělit do více oddělených sektorů.

„Pokud to je vícesektorový režim, tak to je tisíc osob,“ dodal Prymula s tím, že u venkovních akcí to bude až 2000 osob u vícesektorového režimu. To se týká třeba fotbalových stadionů.

Omezení hájí jako nutná, protože podle ministra existují jasné důkazy, že na těchto akcích dochází k přenosu. A kdyby bylo na velkých stadionech povoleno více osob, hrozil by přenos po skončení akce.

I v tomto bodě ale platí výjimky, a to pro schůze ústavních orgánů, soudů, výstavy nebo pro trhy a veletrhy.

Během konference zazněla i otázka na svatby. Ministr zdravotnictví ubezpečil, že pokud bude jeho resort připravovat další omezení, bude o nich informovat dostatečně dopředu.

Jak dál s Prahou

Ministr také označil za nejvíce rizikovou oblast Prahu s tím, že během čtvrtka bude o situaci v hlavním městě jednat s primátorem. Seniory v metropoli vyzval, ať k procházkám a svým cestám volí trasy, kde je méně lidí. Riziko přenosu je podle ministra pro seniory v Praze výrazné i v prostředcích hromadné dopravy.

Reklama

Doporučované