Hlavní obsah

Co se mění od pondělí: Jinak je to s rouškami, v kinech i na hranicích

Foto: Profimedia.cz

Nová opatření se mimo jiné týkají i pravidel pro nošení roušek.

Reklama

Negativní test na covid-19 budou potřebovat pouze Češi, kteří se vrátí z Portugalska nebo Švédska. Mění se i pravidla pro kina a restaurace.

Článek

Poprvé od 19. března, kdy vláda nasadila Čechům roušky, nemusí si je lidé od pondělí brát, pokud budou venku. A to ani v případě, že budou blízko u sebe. Nová pravidla platná od pondělí, která opět zmírňují opatření proti koronaviru, oznámilo ministerstvo zdravotnictví.

Nově je také povolen prodej občerstvení na trzích či švédské stoly v restauracích.

Detailní informace o rouškách

V pondělí 15. června ale také vstupuje v platnost ochranné opatření Ministerstva zdravotnictví, které Čechům usnadní návrat z cest po Evropě. K tomuto datu chce většina zemí Evropské unie otevřít své vnitřní hranice. Česká republika většině cizinců cestování příliš neulehčí, stále budou potřebovat nějaký pádný důvod, například zaměstnání v Česku. Pro občany ČR se ale režim na hranicích zjednoduší, s výjimkou Portugalska, Švédska a Slezského vojvodství v Polsku, už se při cestě domů vyhnou testování a případné karanténě.

Česká vláda na počátku června schválila takzvaný semafor, kdy barevně odlišuje míru rizika nákazy v jednotlivých evropských zemích, a podle toho upravuje i pravidla platná pro vstup do Česka z těchto zemí. U zemí s nízkým a středním rizikem od 15. června nebudou úřady vyžadovat po českých občanech negativní test na koronavirus nebo místo něj nařizovat karanténu. Ty budou povinné při návratu Čechů ze zemí s vysokým rizikem a při příjezdu cizinců ze zemí označených jako středně rizikové. Jako středně rizikové označilo ministerstvo zdravotnictví Belgii a Velkou Británii.

Foto: MZČR

Vysoké riziko podle ministerstva představuje Portugalsko a Švédsko.

Cestování Čechů do zahraničí Česká republika přímo ovlivňovat nemůže, podmínky jednotlivých zemí zveřejňuje Ministerstvo zahraničních věcí na svých internetových stránkách.

Přísnější podmínky platí kromě ostatních občanů EU i pro občany ČR, kteří mají bydliště v jiném členském státě EU. Pokud země jejich bydliště spadá do oranžové nebo červené kategorie, musí předložit po vstupu do ČR test nebo podstoupit karanténu. Výjimku mají například přepravci nebo diplomaté.

Cizinci ze zemí mimo EU a schengenský prostor, kteří v Česku nemají trvalý ani přechodný pobyt, nejsou pracovníky mezinárodní dopravy nebo v Česku nemají příbuzné, se do České republiky nedostanou vůbec. Občané EU mohou do České republiky cestovat kvůli práci nebo příbuzným, klasický turismus ale stát zatím stále zakazuje.

Členské státy Evropské unie a další státy Schengenské dohody s nízkým rizikem nákazy onemocnění covid-19 jsou podle ministerstva následující: Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Irsko, Island, Itálie, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko bez Slezského vojvodství, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švýcarsko. U cest z těchto zemí nebude potřeba při příjezdu do ČR negativní test na covid-19.

Země se středním rizikem nákazy jsou podle ochranného opatření Belgie a Velká Británie. U cest z těchto zemí bude vyžadován při příjezdu do ČR negativní test na covid-19 pouze od cizinců.

Vysoké riziko podle ministerstva představuje Portugalsko, Švédsko a Slezské vojvodství v Polsku. U cest z těchto zemí bude vyžadován při příjezdu do ČR negativní test na covid-19 od cizinců i občanů ČR.

Minulý týden Česko otevřelo své hranice vůči Slovensku, Rakousku, Maďarsku a Německu. První tři země přijaly stejná opatření i vůči Česku. Německo do 15. 6. vyžadovalo od přijíždějících Čechů, aby prokázali nutný důvod pro vstup do země.

Občerstvení v kině, pokud se nepromítá

Omezení se v Česku ruší zatím většinou v dvoutýdenních intervalech podle stanoveného plánu. Poslední uvolnění bylo tento týden v pondělí. „Dohodli jsme se s epidemiology, že uděláme určitou mezivlnu od 15. 6. Budou určitá rozvolnění. Budeme to prezentovat v nějakém souhrnu, aby to nebylo chaoticky prezentováno a informace byla jako celek,“ uvedl ve čtvrtek ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Řekl, že se informace zveřejní „velmi brzy“.

Podle ministra se od příštího pondělí budou moci třeba otevřít bufety v divadlech a kinech. V hledišti při promítání se ale nebude dál smět jíst. Podle Vojtěcha by bylo rizikové sundávat roušky, když už může být sál plný a nemusí zůstávat volná místa a řady.

Další pondělní uvolňovaná omezení ministr nepřiblížil. Uvedl jen, že od 22. června by se mohly začít pořádat kulturní a jiné akce do tisícovky účastníků.

O povinnosti nosit roušky by měla příští úterý ještě jednat epidemiologická komise. „Kolegové se ještě úplně, definitivně neshodli. Ještě se k tomu budou vracet na příštím jednání,“ uvedl Vojtěch. Míní, že se pravidla nošení roušek změní. Cíleně by se dál měly nejspíš nasazovat jen v hromadné dopravě a tam, kde je vyšší riziko nákazy. „Ale v jiných místech, tam, myslím, by už mělo dojít k uvolnění a dobrovolnosti,“ řekl ministr. Podotkl, že na výsledné podobě se dohodnou epidemiologové.

Reklama

Doporučované