Hlavní obsah

Co se opravdu odehrálo v oceánu? Příběh o přežití dvou žen budí pochybnosti

Kolem zprávy o přežití dvou žen na moři, která zaplavila média, se rojí pochybnosti. Proč?Video: AP

 

Reklama

Kolem zprávy o záchraně žen na moři přibývají otazníky. Americká pobřežní stráž rozporuje řadu původních výpovědí dvou cestovatelek.

Článek

Dvě Američanky Jennifer Appelová a Tasha Fuiabaová údajně strávily celých pět měsíců na hladině Tichého oceánu, než je zachránila pobřežní hlídka. Jejich záchrana se okamžitě stala hitem sledovanosti.

Američanky tvrdí, že se jim v průběhu cesty z Havaje na Tahiti rozbil motor i stěžeň a loď se stala neovladatelnou. Médiím poskytly řadu výpovědí, co se jim během výpravy stalo.

Americká pobřežní stráž však nyní řadu tvrzení rozporuje. Tvrdí například, že ženy měly na jachtě nouzový maják, který neaktivovaly.

Dvojice žen označila jako příčinu technických potíží své lodi tropickou bouři. Podle záznamů meteorologických služeb však k takovým bouřím v daném období nedošlo.

Podle kritiků není ani jasné, proč ženy nepoužily nouzové záblesky, nebo se nesnažily získat pomoc u ostrovů na své trase. Ženy přitom tvrdily, že vydávaly tísňové signály každý den po dobu 100 dní, ale nedostalo se jim údajně odpovědi.

Cestovatelky také uvedly, že jim těžkou situaci pomohli zvládnout jejich psi. Podle kritiků je ale velice překvapivé, že by psi po pětiměsíčním boji o přežití byli v tak dobrém stavu.

Reklama

Související témata:

Doporučované