Hlavní obsah

Co se skrývá za benevolencí Číny a Ruska? KLDR láká nerostným bohatstvím

Proč Čína a Rusko kryjí KLDR?Video: Mikuláš Pejcha

 

Reklama

Vzácné kovy, zlato nebo železo. KLDR se může pyšnit velkými zásobami nerostného bohatsví. Zájem o ně zřejmě mají Rusko s Čínou.

Článek

Severní Koreu by málokdo označil za prosperující stát. Nicméně má něco, po čem zřejmě touží jiné světové mocnosti. Pod korejskými horami se skrývá pohádkové nerostné bohatství.

Severní Korea totiž podle serveru Business Insider disponuje obřími zásobami surovin. Podle některých odhadů jejich hodnota osciluje mezi 6 až 10 biliony dolarů. Jsou ukryty v hornaté oblasti země a Severokorejci nejsou schopni je kvůli chybějící infrastruktuře efektivně využívat. Nalezneme zde více než 200 minerálů, množství vzácných kovů, ale i zlato, zinek, železo, grafit. Množství z nich využívají okolní země k produkci smartphonů a další elektroniky.

„Spojenci” kvůli nerostům

Není tak podle analytiků náhodou, že kdykoliv se na mezinárodní úrovni projednávají stále tvrdší sankce vůči KLDR, ozvou se proti takovému jednání většinou pouze dvě země - Rusko a Čína. Tento protekcionismus nesouvisí ani tak s kladným vztahem k tvrdé diktatuře, jako spíše s prostými ekonomickými zájmy dvou sousedících mocností. Obě země totiž mají společnou hranici s KLDR. Americký server QZ.com upozornil, že Čína v její blízkosti do infrastruktury investovala už více než 10 miliard dolarů. A to navzdory sankcím, které po prvních jaderných testech v roce 2006 na KLDR uvalila OSN a zakázala export zlata a dalších vzácných kovů.

I přes nerostné zásoby však severokorejská těžba zaujímá pouhých 14 procent ekonomiky. Na vině je nedostatek technického vybavení, které KLDR kvůli své špatné finanční situaci nemůže dokupovat ani obnovovat. Otevřené doly pak povětšinou pracují pouze na třetinu své kapacity.

Reklama

Doporučované