Hlavní obsah

Co se stane, když Piráti řeknou „ne“? Jednání to posune zpět

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předsedové pěti stran, které podepsaly koaliční smlouvu. Zda v partě zůstane Ivan Bartoš, rozhodnou jeho spolustraníci.

Reklama

Piráti budou celý víkend i pondělí hlasovat o vstupu do vlády. Partneři, se kterými už mají podepsanou koaliční smlouvu, zatím tiše vyčkávají. Pokud Piráti vstup do vlády odmítnou, bude nutné dosavadní plány překopat.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Pokud Piráti v právě probíhajícím referendu zamítnou vstup do vlády, bude to znamenat komplikace pro vznikající kabinet.

Řešit se bude muset koaliční smlouva mezi Piráty a jejich koaličními partnery Starosty. Změny ale budou muset s největší pravděpodobností přijít i v samotném rozdělení vládních křesel mezi jednotlivé strany.

Ke schválení vstupu do vlády bude potřeba 60 procent hlasů Pirátů. Průběh hlasování není veřejný a výsledky strana oznámí v pondělí večer. Petr Fiala chtěl mít přitom seznam ministrů hotový již v pondělí.

Problém 1: Koaliční smlouva PirSTAN

„Společně do vlády, nebo společně do opozice.“ Tak zněla hlavní zásada povolební strategie, kterou mezi sebou Piráti a STAN podepsali v rámci své koaliční smlouvy. Zároveň v ní bylo uvedeno, že jediným přijatelným koaličním partnerem do vlády je koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09).

Pokud by však Pirátské fórum řeklo, že strana do vlády nepůjde, narazí u hnutí STAN, jehož orgány už vstup do vlády schválily. A do opozice se jim nechce.

„Odpověď je jednoznačná – vstoupili bychom do vlády. Žádný volič STAN by nepochopil, že by vznik vlády zablokovala strana se čtyřmi poslanci,“ řekl pro Seznam Zprávy místopředseda Starostů Věslav Michalik.

Řešením, které v minulých dnech naznačil například pirátský europoslanec Mikuláš Peksa, je rozvod – tedy vypovězení koaliční smlouvy. V tu chvíli by ale bylo potřeba se dohodnout na finančním vypořádání.

V následujících letech mají strany dostávat příspěvky za mandáty, nerozdělují si je ale podle počtu poslanců. Piráti a Starostové si právě v koaliční smlouvě dopředu vyjednali takzvaný rozhodný poměr, který je 2,25 ku jedné pro Piráty.

Piráti se čtyřmi poslanci tak budou od státu v příštích čtyřech letech dostávat přes 23 milionů korun ročně, STAN s 33 poslanci pak více než 10 milionů ročně.

Možná by teoreticky byla i úprava smlouvy. Avšak tím by vznikla kuriózní situace, kdy by mezi sebou měly podepsanou koaliční smlouvu dvě strany, z nichž jedna je ve vládě a druhá v opozici.

Podle místopředsedy STAN Petra Gazdíka však Starostové s tím, že by Piráti nešli do vlády, příliš nepočítají. „Kdyby se rozhodli, že nechtějí ve vládě naplňovat svůj program, bude to pro nás nemilé překvapení. A nebudeme tomu vůbec rozumět,“ uvedl.

Problém 2: Složení vlády

Podle momentálně platné koaliční smlouvy mezi koalicemi Spolu a PirSTAN je rozdělení křesel mezi koalicemi následující: premiér, devět ministrů a člen vlády pro vědu a výzkum pro koalici Spolu a pět ministrů a dva vládní posty (evropské záležitosti a legislativa) pro PirSTAN.

V případě, že by se Piráti odporoučeli do opozice, hnutí STAN by při tomto poměru výrazně posílilo, neboť by mu připadlo všech sedm postů ve vládě. Je velmi nepravděpodobné, že by na to druhá koalice přistoupila.

Rozdělení postů by tak bylo potřeba „překopat“.

Věslav Michalik v rozhovoru pro Seznam Zprávy už řekl, že v takovém případě by si STAN rád do své gesce vzal Ministerstvo pro místní rozvoj. To je zatím společně s gescí digitalizace připravené pro předsedu Pirátů Ivana Bartoše.

Pirátům má připadnout ještě Ministerstvo zahraničních věcí a post člena vlády pro legislativu. Nad posledním postem se vznáší nejasnosti tak jako tak - původně byl ušitý na míru pro pirátského poslance Jakuba Michálka, ten ale nominaci stáhl, aby nekumuloval funkce.

Petr Fiala měl přitom v plánu, že koalice bude mít seznam ministrů k dispozici v pondělí, aby je mohl co nejdříve představit prezidentovi.

Problém 3: Vládní smlouva

Pětice stran už 8. listopadu před ustavující schůzí Poslanecké sněmovny podepsala koaliční smlouvu. Piráti svůj podpis připojili také, bylo ale jasné, že se nad ním ještě vznáší otazník.

Pokud by nakonec do koalice nevstoupili, musela by se změnit i koaliční smlouva. A zbylé čtyři strany by znovu usedly k vyjednávání. Není ani vyloučeno, že by některé strany požadovaly vyškrtnout z programové části pirátské priority.

„Budeme to řešit,“ odpověděl stručně předseda lidovců Marian Jurečka na dotaz, jaké kroky koalici čekají v případě, že pirátská základna vystaví stopku.

„Věřím, že členové Pirátské strany koaliční smlouvu schválí. Pokud by se tak nestalo, budeme nastalou situaci řešit,“ vzkázal přes svého mluvčího kandidát na premiéra Petr Fiala (ODS).

Foto: Seznam Zprávy

Takto se rýsuje kabinet Petra Fialy. Některá jména ale ještě nejsou jistá.

Reklama

Doporučované