Hlavní obsah

Co se stane s vaší výplatnicí, až padne superhrubá mzda? Vydělá jen ministerstvo financí, hřímá ekonom

Rozhovor s hlavním ekonomem ČMKOS Martinem Fassmanem.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ohlášený plán ministryně financí Aleny Schillerové snížit sazbu daně z příjmu na méně než 19 procent z hrubého příjmu a spojit to s radikální reformou zdravotního pojištění spustil velkou vlnu protestů „zleva“.

Článek

Plán se nezdá nejen sociálním demokratům nebo komunistům, kteří pomáhají ANO vládnout, ale také největší odborové centrále Českomoravské konfederaci odborových svazů.

Schillerová řekla, že je možné při rušení superhrubé mzdy snížit sazbu budoucí daně na méně než 19 procent z hrubé mzdy. Stát by ale také přestal platit zdravotní pojištění za lidi, za které pojištění platí nyní, tedy například děti či důchodce.

Konkrétní návrh na zrušení superhrubé mzdy včetně změn sazeb a odvodů na zdravotní pojištění chce ministerstvo teprve zveřejnit, poslanci by ho mohli začít projednávat v létě.

„Současná podoba plánu změnit daň z příjmu a spojit ji se změnou zdravotního pojištění není výhodná pro nikoho, možná jen pro ministerstvo financí,“ kritizoval ve studiu Seznamu plán ministryně Schillerové ekonom ČMKOS Martin Fassmann. Plán označil za riskantní. „Je to, jako když chcete vyčistit skvrnu na oděvu a uděláte to tím, že vypálíte látku.“

Schillerové plán by znamenal, že zaměstnancům zůstane na výplatní pásce více peněz, ale bude třeba zvýšit odvody na zdravotní pojištění. Ty nyní činí 13,5 procenta z příjmů. Aby se výpadek státních plateb kompenzoval, musela by tato sazba u ostatních plátců (zaměstnanců, firem, živnostníků) stoupnout, například na 17 procent.

Zatím není jasné, v jaké výši budou v novém systému zachovány slevy na dani, na které má nyní nárok každý daňový poplatník (a někteří mají nárok na tuto slevu i na partnera).

Reklama

Doporučované