Hlavní obsah

Co se teď bude v USA dít? Bidena čeká dlouhá cesta do Bílého domu

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Joe Biden ještě jako viceprezident v Oválné pracovně Bílého domu.

Reklama

Joe Biden podle matematických propočtů vyhrál americké prezidentské volby. Za vítěze ho označilo vícero amerických médií. Neznamená na to ale, že už je Biden prezidentem. Do Oválné pracovny to pro něj může být ještě dlouhá cesta.

Článek

Joe Biden má po vítězství v Pensylvánii podle propočtů televize CNN jistých 273 z 270 potřebných volitelů. Zatím jde stále jen o mediální projekce založené na matematických výpočtech a sociologických datech. Na oficiální výsledky hlasování budou muset Američané počkat nejméně dny, možná i týdny. Sečtené ještě nejsou všechny hlasy. Volby letos zpomalilo korespondenční hlasování kvůli pandemii koronaviru.

Co obvykle následuje?

V té době tradičně následuje projev vítězného kandidáta a pak také projev toho poraženého, který uzná prohru. Jako příklad už po sociálních sítích krouží státnický projev republikánského kandidáta Johna McCaina, nad kterým v roce 2008 zvítězil Barack Obama. Po vypjaté kampani McCain tlumil vášně a označil Obamu za prezidenta všech Američanů.

Taková nepsaná tradice je ve Spojených státech součástí mírového předání moci a je považovaná za oslavu americké demokracie. Sahá až do roku 1896, kdy poražený kandidát William Jennings Bryan zaslal blahopřejný telegram 25. prezidentovi Williamu McKinleymu. Od té doby se prohra uznává veřejně: v rozhlase či televizi.

Porážku uznal 3. listopadu 1992 i prezident George H. W. Bush, který se ucházel o druhé funkční období. Porazil ho ale demokratický kandidát Bill Clinton.

To se však v případě letošních voleb zřejmě očekávat nedá. Prezident Donald Trump ještě v sobotu zopakoval, že se považuje za vítěze a označil volby za zmanipulované. Trump navíc dopředu odmítal říct, zda v případě své prohry uzná porážku.

V minulosti se už stalo, že kandidát uznal porážku, později ale své vyjádření odvolal. K tomu došlo po telefonu v roce 2000 v případě souboje mezi Alem Gorem a Georgem W. Bushem. Gore uznání porážky odvolal ve chvíli, kdy se výsledky na klíčové Floridě vyrovnaly.

Foto: Profimedia.cz

Zleva viceprezident Al Gore a pozdější prezident George W. Bush.

Jaký je povolební kalendář?

Konečné výsledky voleb by měly jednotlivé státy zveřejnit do 8. prosince. K samotné volbě prezidenta by pak mělo dojít 14. prosince, kdy se volitelé sejdou v hlavních městech jednotlivých amerických států a odevzdají svůj hlas. Počet volitelů závisí v každém státě na počtu obyvatel.

Zapečetěné výsledky se pak odesílají předsedovi Senátu, kterým je v současnosti Trumpův viceprezident Mike Pence. Od volitelů se očekává, že odevzdají svůj hlas ve prospěch kandidáta, který vyhrál v jejich státu. V minulosti už se ale stalo, že nakonec volili jinak. Taková jejich volba ale konečné výsledky prezidentských voleb nikdy nezvrátila.

Pokud by byl výsledek hlasování nerozhodný 269:269, volila by prezidenta Sněmovna reprezentantů. Viceprezidenta by vybral Senát.

Ve Washingtonu se pak 3. ledna poprvé sejdou členové nově zvoleného Kongresu, tedy Sněmovny i Senátu. O tři dny později pak formálně sečtou hlasy volitelů. Kandidát, který získal nejméně 270 hlasů, je pak oficiálně vyhlášen za vítěze.

K inauguraci amerického prezidenta by mělo dojít 20. ledna 2021. Pokud Biden vystřídá ve funkci Trumpa, zažije Bílý dům hned několik poprvé. Biden by byl ve svých 78 letech vůbec nejstarším poprvé zvoleným prezidentem. A Spojené státy by měly poprvé ve své historii místo viceprezidenta viceprezidentku: Kamalu Harrisovou. Viceprezidentka musí, stejně jako prezident, složit v inauguračním dni přísahu.

Foto: Profimedia.cz

Kamala Harrisová.

Trump avizuje bitvu v soudních místnostech

Takový by byl průběh volebního kalendáře, pokud by volby a povolební dění proběhlo standardně. Prezident Trump ale už oznámil, že jeho tým podá žaloby na výsledky. „Všechny státy, kde si Biden nedávno připsal výhru, právně napadneme kvůli podvodům voličů a státním volebním podvodům,“ napsal Trump na Twitteru, aniž státy blíže specifikoval či uvedl příklady zmíněných podvodů.

V některých státech, kde je hlasování těsné, už Trumpův tábor zahájil právní kroky. Kromě právních bitev v Pensylvánii, Michiganu a Georgii požádal rovněž o přepočet lístků ve Wisconsinu. Přepočítávání hlasů v pátek odpoledne oznámila Georgie.

V Georgii zároveň už necelých 12 hodin po předložení žaloby Trumpovou kampaní, která si stěžovala na údajnou podezřelou manipulaci s korespondenčními hlasovacími lístky, ji soudce zamítl.

Reklama

Související témata:

Doporučované