Hlavní obsah

Co se změnilo v noci na dnešek: kamiony, EET a pozor na starou dálniční známku

Rozšiřuje se počet dálničních úseků, na kterých nebudou moci kamiony předjíždět.

Reklama

Skončil leden, začíná únor – s tím se mění některá pravidla, například pro kamiony nebo pro podnikatele, kteří evidují tržby. Zatímco statisíce obchodníků si musí vyměnit certifikát, drobní podnikatelé mohou začít žádat o výjimku.

Článek

Zatímco Evropská unie se rozloučila s Velkou Británií, v Česku začíná platit řada novinek, které se týkají zaměstnavatelů, podnikatelů, ale i provozu na dálnicích.

Pro řidiče, kteří si pravidelně pořizují dálniční známky, znamená začátek února hned dvě věci: zaprvé si na čelní sklo musí nalepit novou známku a zadruhé loňskou odstranit. Už dnes vás policisté (i mimo dálnici) mohou pokutovat, pokud máte na čelním skle nalepenou známku s prošlou platností, jak upozornil web Garáž.cz.

Víkend změn začal už v pátek. Ředitelství silnic a dálnic rozšířilo zákaz předjíždění kamionů na 145 kilometrů tuzemské dálniční sítě. Doposud nesměly nákladní automobily nad 3,5 tuny vjíždět do levého pruhu pouze na 29 kilometrech dálnic.

Nově zákaz platí na několika úsecích dálnice D1, D5, D8 a D11 mezi šestou hodinou ranní a desátou večerní. Jde zatím o zkušební režim vyhlášený na tři měsíce. Skončí tedy na konci dubna. Opatření by mělo na vytipovaných úsecích pomoci zlepšit plynulost provozu.

Úseky dálnic, kde nově nesmí kamiony předjíždět.

„Jedeme v pilotním režimu, který ve spolupráci s dopravní policií a experty vyhodnotíme,“ říká mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Papírová evidence tržeb pro drobné podnikatele

Od soboty 1. února mohou drobní podnikatelé začít žádat o výjimku z elektronické evidence tržeb. Pokud na finančním úřadu uspějí, mohou tržbu evidovat papírově v takzvaném zvláštním režimu.

V praxi to znamená, že nebudou muset mít stálé připojení k internetu, nebudou muset mít ani kasu a tisknout účtenky. Namísto toho budou ale muset vypisovat takzvané blokové účtenky, které si vyzvednou od finančního úřadu.

Podnikatel bude stále muset zákazníkovi předat účtenku, ale vypíše ji ručně. Stejnopis účtenky navíc bude muset archivovat a každé čtvrtletí pak archiv odevzdat na finančním úřadě.

O zvláštní režim mohou žádat fyzické osoby a nebo firmy, ale pouze v případě, že poskytují zdravotní služby hrazené z veřejného pojištění. Žadatelé navíc nesmí zaměstnávat více než dva pracovníky a jejich tržby nesmí za poslední rok převýšit 600 tisíc korun. Jde tedy o podnikatele, kteří za měsíc v průměru utrží maximálně 50 tisíc korun.

Papírově budou moci začít evidovat od května.

Obchodníci musí znovu nahrát EET

Finanční správa zároveň upozorňuje, že během února vyprší největší množství pokladních certifikátů k elektronické evidenci tržeb. Tento problém se týká 86 tisíc provozovatelů.

Platnost certifikátu je omezená na tři roky a nejvíce podnikatelů se do systému přidalo před druhou vlnou (maloobchod na začátku roku 2017).

Zjednodušeně: bude potřeba si zažádat o novou certifikaci a tu zadat do pokladen. Přitom software v pokladnách by měl už dopředu upozorňovat na to, že se blíží termín pro nahrání nového kódu.

„Největší problém tak bude, že podnikatelé, aby mohli zažádat o kód, potřebují zadat heslo, které dostali v minulosti a měli si ho uložit,“ odhaduje Petr Menclík, ředitel pokladních systému Dotykačka.

Lze zažádat i o nové heslo, celé vyřízení ale může trvat i několik dní. Na to je podle Menclíka třeba dávat pozor a nenechávat výměnu certifikátu na poslední chvíli.

Celá žádost je v několika krocích popsaná na stránkách Finanční správy.

Významný den a právo na digitál

K řadě oficiálních významných dnů se od února řadí i 21. srpen jako Den památky obětí invaze v roce 1968 a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy. Na konci loňského roku se na tom shodli zákonodárci a nová legislativa je účinná právě od 1. února.

Den památky obětí invaze se tak stává patnáctým významným dnem.

Nově je také účinný zákon, podle kterého mají občané možnost s úřady komunikovat digitálně a naopak úřady mají povinnost poskytovat digitální služby.

Začíná také platit novela stavebního zákona, která si klade za cíl usnadnit výstavbu malých vodních děl a terénních úprav k zachycování vody v krajině.

Nově také lze využít na základě nařízení vlády úvěr Státní fond rozvoje bydlení na energetickou modernizaci bytových domů.

Reklama

Doporučované