Hlavní obsah

Co si myslí Japonky o Ivance Trumpové? Některé nechápou, proč je tak vysoko

Co si myslí Japonky o Ivance Trumpové? Video: AP

 

Reklama

Donald Trump je v Tokiu, ale tamní ženy více zaujala jeho dcera Ivanka, která vystoupila na tokijském summitu o ženských právech.

Článek

Už dva dny před nedělním příletem amerického prezidenta Donalda Trumpa reprezentovala prezidentovu rodinu v Tokiu jeho dcera a poradkyně v jedné osobě.

Ivanka Trumpová promluvila na tokijském summitu o ženských právech. A dotkla se, jak jinak v těchto týdnech, také tématu sexuálního obtěžování.

„Kultura na pracovišti selhává v chování k ženám až příliš často a neprojevuje jim dostatečný respekt. Toto chování má různé podoby včetně sexuálního obtěžování, které se nesmí tolerovat,“ řekla na summitu, který se však konal v poloprázdném sále.

Ivanka Trumpová se profiluje jako zastánkyně rovných práv žen a jako dcera svého otce to nemívá lehké. Například na dubnovém summitu G20 v Hamburku se musela otce zastat, když jeho postoj k ženám začaly některé účastnice debaty kritizovat. 

Co zjistil britský server

Že ani Japonky nevnímají Ivanku Trumpovou jednoznačně, zjistil nyní britský server BBC, když se na to u příležitosti tokijského summitu zeptal.

Japonská herečka a spisovatelka Mari Yamamotová například dceři amerického prezidenta nerozumí.

„Myslím si, že je velmi rozporuplná osobnost. Viděla jsem ji často se svým otcem. On ji objektivizoval a ona to s úsměvem přešla. Myslím si, že je vždy dobré vidět ženu ve světě politiky nebo na jiném vysokém postu, ale nedává mi smysl, proč tam je zrovna teď, když nebyla zvolena,“ řekla herečka Yamamotová.

Trump v minulosti komentoval vzhled své dcery a mnohé pobouřil také prezidentův výrok, že kdyby Ivanka nebyla jeho dcera, chodil by sní.

Dobře vypadající žena s vysokým postavením

Majitelce sushi restaurace Yuki Chiduiové se líbí, jak Trumpová kloubí svůj vzhled s politikou.

„Ačkoliv jsme ve velmi odlišné situaci, dokážu se s ní ztotožnit. Nenosím bílou zástěru, ale make-up. Vždy chci, aby byl tento sushi bar elegantní a byla zábava zde pracovat. V tomto ohledu je Ivanka ženský vzor, který dokáže skloubit práci a módu,“ uvedla pro BBC majitelka sushi baru.

V minulosti vystupovala Trumpová na módních přehlídkách, pracovala na pozici výkonné viceprezidentky společnosti Trump Organization. Má svou vlastní značku oblečení a módních doplňků. V minulosti se stala terčem kritiky kvůli špatným pracovním podmínkám v továrnách, kde se její výrobky vyrábí.

Nikdo ji nikam nezvolil

Nastávající matka a majitelka uměleckého studia Miho Baronová pak do ankety přidala, že o Ivance dříve neslyšela.

„Upřímně, Ivanku jsem si vyhledala poté, co jsem se dozvěděla, že má navštívit Japonsko. Slyšela jsem, že těží z rodinné slávy. Přesto ji ale respektuji, protože vybudovala vlastní značku, která velmi vyrostla,“ myslí si Baronová.

Kromě Ivanky Trumpové pracuje pro prezidenta i její manžel Jared Kushner. To se stalo trnem v oku mnohým lidem včetně bývalého etického poradce Trumpova předchůdce Baracka Obamy.

Reklama

Doporučované