Hlavní obsah

Co spustila vláda, je naprosto nereálné, zní z laboratoře k testování firem

Foto: cortex-film, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

V některých nemocnicích se na termín antigenního testování čeká více než týden. Kapacity nestačí pro veřejnost, natožpak pro firmy, kam zajíždějí odběrové týmy. Firmy nad 50 zaměstnanců přitom musí už v pátek začít testovat.

Článek

Opakuje se situace z loňského podzimu. Kapacita odběrových míst na covid-19 je na řadě míst zaplněná na týden dopředu. Zatímco třeba v září se ale nedostávalo míst na PCR testování, v současnosti je problém se objednat na antigenní test. Ten má každý občan možnost absolvovat třikrát do týdne zdarma.

Situace se ale velmi liší místo od místa. Třeba ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady bylo možné ve středu ráno získat termín na druhý den odpoledne, v Hradci Králové dokonce ještě v ten samý den odpoledne.

Na druhou stranu ve Fakultní nemocnici Olomouc je plno až do úterý 9. března, v jihlavské nemocnici nabízí zájemcům nejdříve čtvrtek 11. března, ve Zlíně si zájemci musí počkat dokonce téměř dva týdny.

„S termíny pro odběry na PCR testování není žádný problém, volné jsou časy ještě na dnešní den (středu, pozn. red.), takže se lidé mohou na webu objednat a přijít prakticky okamžitě. Na antigenní testy se u nás zájemci mohou aktuálně objednat až v polovině března, naše kapacity vzhledem k rostoucímu zájmu přestávají stačit a hledáme možnosti jejich rozšíření,“ uvedl pro Seznam Zprávy tiskový mluvčí Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Egon Havrlant.

Ve zlínské nemocnici se nechá týdně otestovat asi tři tisíce lidí, 1 800 absolvuje PCR test, zbytek antigenní. „V posledních dvou týdnech vnímáme, že zájem o antigenní testy znatelně roste,“ dodává Havrlant.

To potvrzují i další nemocnice. „Sledujeme od druhé poloviny února nárůst zájmu o PCR testy i o antigenní testy, v současnosti děláme denně zhruba o pětinu PCR testů více v porovnání s počátkem února,“ říká mluvčí pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Jitka Zinke.

Pro ilustraci: zatímco v pondělí 1. února provedla ÚVN 454 PCR testů a 418 testů antigenních, v pondělí 1. března už 682 PCR testů a 650 antigenních.

Za nárůstem jsou dvě vysvětlení. Zaprvé: koronavirus v Česku v posledních týdnech opět nabírá na síle, takže je více indikací i větší zájem o testování. Zadruhé: vláda dobrovolné antigenní testování výrazně podporuje. Zatímco do konce ledna ho bylo možné absolvovat zdarma jednou za 5 dní, od 1. února už každé tři dny.

Firmy marně shání odběrové týmy

Velkou poptávku po antigenních testech hlásí i soukromé laboratoře. A opět jde hlavně o antigenní testy. Jedna z největších laboratoří v Česku Spadia Lab jich denně provede 500. Kvůli zajištění spolehlivosti je ale nevyhodnocuje na místě, ale v laboratoři. Mimo nich pak laboranti denně otestují ještě 3,5 tisíce vzorků PCR metodou.

O antigenní testování ale mají velký zájem také firmy. „Obrací se na nás celá řada firem, jestli bychom jejich zaměstnance nemohli otestovat. My na to ale nemáme kapacity, abychom tam jezdili vzorky odebírat,“ říká mluvčí Spadia Lab Simona Součková.

Velký převis poptávky od podniků řeší také Synlab. „Odběry vzorků pro vyšetření metodou PCR i antigenními testy jsou oblastí, kde se již začínáme pohybovat na hranici našich možností, a to zejména tehdy, pokud jsou požadovány odběry v terénu mimo naše odběrová pracoviště,“ popisuje ředitelka společnosti synlab czech a synlab slovakia Kateřina Bílly Danyšová. Synlab provozuje po Česku 13 odběrových pracovišť. Podle Danyšové tam kapacitně odběry zvládají, stejně jako vyhodnocování vzorků v laboratořích. Zájem o antigenní testy se však v porovnání s lednem a únorem zvýšil dvojnásobně.

Podniky s více než 250 zaměstnanci musely podle nařízení vlády začít testovat už ve středu a do 12. března mají prověřit všechny pracovníky. Na firmy s 50 až 249 zaměstnanci padne tato povinnost v pátek a hotovo musí mít do 15. března.

„V současnosti testujeme zhruba 600 až 800 lidí denně antigenními testy. Vyjíždíme pravidelně do firem, ale je to dost zatěžující. Vláda nebo pojišťovny navíc nějak zapomněly do úhrad zakalkulovat, že se do podniků musí dojet autem a stojí to také nějaký čas. To nikoho nezajímaá,“ říká Josef Konopka, vedoucí laboratoře Ifcor, která má jinak pevná odběrová místa v Brně, Jihlavě, Uherském Hradišti a Slavičíně.

K testování mohou ale firmy využít také samotestovací sady. Jejich certifikaci zajišťuje ministerstvo zdravotnictví a na seznamu je už více než 40 dodavatelů. Ne každá firma ale dokáže tyto testy sehnat nebo vůbec samotestování zorganizovat.

„Firmy nevědí, kde si nakoupit testy ani jak to provést. Každý den tak postavíme čtyři výjezdové týmy, ale denně se nám ozývá třeba 30 podniků. Všechny rozhodně obsloužit nezvládneme. To, co spustila vláda, je naprosto nereálné,“ dodává Konopka.

Reklama

Doporučované