Hlavní obsah

Co stavíte? A máte účetnictví? Kontrolory Čapího hnízda nikdy nezajímalo, komu farma skutečně patří

„Nebyly zjištěny zásadní nedostatky,“ stojí v písemném shrnutí prověrky. Podívejte se na audit Čapího hnízda.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Seznam získal audity Čapího hnízda, které provedl dotační úřad. Ukazuje se, že kontroloři nikdy nepátrali, jak moc je farma s padesátimilionovou dotací propojená s bohatým Agrofertem.

Článek

Koncem srpna roku 2008 se na Čapím hnízdě, dnes luxusní ekofarmě s hotelem a restaurací, ohlásili kontroloři z Regionálního operačního programu Střední Čechy (ROP). Tedy z úřadu, který projektu poskytl dotaci 50 milionů.

„Nebyly zjištěny zásadní nedostatky,“ stojí v písemném shrnutí prověrky. Kontrolory zajímalo, co vše chce investor v areálu bývalého lihovaru zbourat a které náklady zahrnout do dotace.

Seznamu se podařilo získat výsledky dvou auditů, jež ROP na Čapím hnízdě uskutečnil. Ukazuje se, že úředníci v roce 2008 ani při další kontrole v roce 2010 nepátrali po tom, co je dnes podstatou obvinění, které chce proti Andreji Babišovi vznést policie: že šéf hnutí ANO uměle vytvořil na papíře malou, začínající firmu, aby na Čapí hnízdo získal evropské peníze.

Proto také údajně vlastnictví Čapího hnízda pomocí anonymních akcií napsal na své příbuzné. Ve skutečnosti byl ale projekt od začátku životně závislý na bohatém Babišově Agrofertu. Jenže kdyby žádal pod jeho hlavičkou, nikdy by na peníze neměl nárok.

Zatímco ROP Střední Čechy poskytl Seznamu výsledky kontrol, Ministerstvo financí, kde Babiš ještě donedávna působil, ty své odmítlo vydat. Přitom minimálně jeden audit z roku 2016 už pracuje s podezřením, že Babišova firma uvedla do žádosti o dotaci nepravdivé údaje.

Reklama

Doporučované