Hlavní obsah

Co stojí za pádem amerického špionážního letadla v Afghánistánu

Svět bez obalu: Doutnající vrak Bombardieru E-11A na záběrech pořízených 3,5 hodiny poté, co se zřítil. Co stálo za jeho pádem?Video: Milan Šíma

 

Reklama

Na východě Afghánistánu se v oblasti, která je pod kontrolou radikálního hnutí Tálibán, zřítilo 27. ledna letadlo americké armády. A zatímco USA mluví o nehodě, bojovníci se chlubí tím, že stroj sestřelili.

Článek

Afghánské redakci Rádia Svobodná Evropa se podařilo doutnající vrak amerického letounu natočit. Záběry ukazují Bombardier E-11A jen 3,5 hodiny poté, co se zřítil v provincii Gházní. Tento typ letadla používá americká armáda na elektronický průzkum nad Afghánistánem.

„Letadlo nejprve rotovalo ve vzduchu a pak začalo padat dolů,“ popsal pád jeden z očitých svědků havárie.

Lidé, kteří žijí nedaleko místa dopadu, nevěří, že by stroj sestřelil Tálibán.

A odmítá to i americká armáda. „Příčiny havárie se vyšetřují, nejsou však žádné náznaky, že by stroj sestřelila nepřátelská palba,“ sdělil mluvčí americké armády Sonny Leggett.

Obě strany se neshodují ani v tom, kolik stroj převážel osob. Tálibán mluví o šesti lidech, americká armáda o dvou. Reportéři RFE/RL zjistili, že na místě pádu byla nalezena dvě ohořelá těla. Není ale jasné, zda na sobě měli uniformy.

Podrobnosti v úvodním videu.

Další reportáže z pořadu Svět bez obalu můžete sledovat zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované