Hlavní obsah

Co stojí za výbuchem na radnici v Rýmařově? Byla to náhoda, není se čeho bát, říká starosta

Reportáž z Rýmařova, kde došlo k výbuchu na radnici. Policie kvůli tomu zadržela jednoho podezřelého.Video: Tomáš Svoboda

 

Reklama

Policie podezřelého muže zadržela, radnice bude do konce týdne zavřená.

Článek

Vytlučená okna v přízemí i nadzemních patrech radnice, ohořelé stěny a střepy rozmetané na hlavním náměstí. Osmitisícový Rýmařov se vzpamatovává z úterního výbuchu na obecním úřadě, po kterém policie zadržela podezřelého muže. Motiv zatím není jasný.

K explozi došlo podle starosty města Luďka Šimka na chodbě vedle podatelny. „Tlaková vlna se šířila do prvního a druhého podlaží,” popsal pro Seznam Zprávy.

Výbuch nikoho nezranil. Došlo k němu před pátou hodinou odpoledne, mimo úřední hodiny. „V té době už tam zůstávali jen informatici a uklízečky,” potvrdil Šimko.

Reportéři Seznamu mluvili i se zaměstnancem úřadu, který byl na radnici v době výbuchu. „Byli jsme o dvě patra výše. Před pátou se ozval takový tlumenější výbuch. Vyšli jsme na chodbu, kde se objevil kouř. Zavolali jsme na číslo 150 a bylo nám řečeno, že máme hned opustit budovu,” popsal Jiří Františák.

V té chvíli se snažil zachovat klid. „Chvilku trvalo, než jsme se dostali ven. Procházeli jsme přes místo výbuchu. Viděli jsme ohořelé stěny. Budou to spíš menší škody na majetku. Nebyl to až tak rozsáhlý výbuch,” řekl informatik na úřadě.

Kriminalisté místo prověřují i ve středu. Podezřelého zadrželi několik desítek minut po výbuchu. Podle nepotvrzených informací to bylo v restauraci nedaleko autobusového nádraží.

Na policii teď bude určit motiv útočníka. „Žádné indicie jsme neměli. Jako každé město máme nespokojené občany, ale nikdo z nich by nebyl schopen udělat něco takového,” uvedl starosta.

Podle něj šlo o nahodilý čin. „Občané nemusejí mít strach. Věřím, že policie našla správného pachatele,” dodal Šimko.

Budova radnice na centrálním náměstí bude zavřená nejspíš do konce týdne. „Nemůžeme dovnitř, takže nevím, co nás všechno bude čekat, abychom obnovili alespoň částečný provoz. Městský úřad máme ve třech budovách, další dvě fungují na sto procent,” řekl starosta.

Vedení úřadu a pojišťovny také čeká sčítání škod. „Zatím nechci spekulovat, jestli to budou desetitisíce, nebo statisíce. Jsou poškozené hlavně vstupní interiérové dveře,” dodal starosta.

Reklama

Související témata:

Doporučované