Hlavní obsah

Klíčová role Trumpovy dvojky. Muž, který zabránil rozvratu

Foto: Profimedia.cz

Tlak na odmítnutí výsledků amerických prezidentských voleb vyvrcholil útokem na Kapitol. Téma pro podcast Stopáž.

Reklama

Článek

Je to příšerná ostuda. Washington nic takového nezažil od začátku 19. století. Na druhou stranu, jestli něco mohlo připravit půdu unylému a v dobrém slova smyslu nudnému Bidenovi, který slibuje návrat do normálu, je to tohle,“ říká publicista Matěj Schneider v podcastu Stopáž.

Část příznivců Donalda Trumpa ve středu vtrhla do Kapitolu a přerušila potvrzení výsledků amerických prezidentských voleb. Odcházející prezident gradoval rétoriku dlouhodobě. Výsledky voleb odmítal přijmout a na Twitteru burcoval své příznivce, že jim vítězství bylo „ukradeno“ .

Zajímavá je role jeho viceprezidenta Mikea Pence, na kterého prezident Trump tlačil, aby výsledky nepotvrzoval.

„Pence společnému zasedání Kongresu jako viceprezident předsedal, nátlak Trumpa a jeho podporovatelů ale smetl ze stolu. Na začátku schůze prohlásil, že mu to americká ústava ani neumožňuje, což je pravda. To, že by Pence mohl certifikaci voleb nějakým způsobem zhatit, byla čistá dezinformace Donalda Trumpa,“ říká Schneider.

„Byl to nakonec Pence, kdo povolal Národní gardu, Trump to odmítal. Konzervativní senátor Jim Inhofe prohlásil, že ještě nikdy neviděl viceprezidenta tak naštvaného. Dokázal odolat velkým třenicím, byl Trumpovi loajální čtyři roky, ale teď se od něj odštěpil,“ dodává.

Postup odcházejícího prezidenta štěpí celou republikánskou stranu. Někteří republikánští guvernéři volají po odstavení Trumpa z funkce pomocí 25. dodatku americké ústavy. Do inaugurace Joea Bidena přitom zbývá už jen 12 dní.

„Takovou příležitost očistit se od Trumpa už republikáni nikdy mít nebudou. Je ale otázka, zda je v této situaci 25. dodatek aplikovatelný. Slouží k tomu, aby byl prezident zastoupen v případě, že je vážně nemocný nebo na něj někdo spáchal atentát. Viceprezident a ministři vlády mohou hlasovat, že ho dočasně zbaví pravomocí,“ vysvětluje Schneider.

Udělí Trump sám sobě prezidentský pardon? Jak se rýsuje jeho budoucí kariéra? A jak se demokratům bude vládnout s většinou v obou komorách Kongresu? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované