Hlavní obsah

Vlevo dole: Totální krize důvěry. Babišovi nevěří už vůbec nikdo

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Premiér se zatím mohl při hlasování spolehnout aspoň na komunisty, ani ti už ale jeho slibům nevěří.

Reklama

Článek

Premiér Andrej Babiš se dostal do situace, na kterou není zvyklý. Nedokáže protlačit to, co potřebuje, pouhou silou. K tomu, aby mohl zvládnout současnou krizi, potřebuje dvě věci: důvěru všech občanů a důvěru ostatních stran.

Jenže ani na jednom mu dosud nezáleželo, a neztrácel s tím tedy čas. Udržet si důvěru společnosti v situaci, kdy jsou lidé už vyčerpaní měsíci života v lockdownu a kdy se na Česko řítí takzvaná britská mutace koronaviru, by bylo obtížné pro jakoukoli vládu.

Babišův kabinet ale ještě přitápí pod kotlem – ať už svými zmatky v opatřeních, nepovedenou komunikací, zpožděním v očkování, nebo přestupky proti opatřením. „Politici kupí prohřešky, sami porušují opatření. A pak se z toho snaží vykoupit příspěvky na charitu. Jak pak chtějí, aby je veřejnost poslouchala?“ ptá se Lucie Stuchlíková.

A Babišovi se nedaří vybudovat důvěru ani při jednání s ostatními stranami. Až dosud se mohl spolehnout aspoň na komunisty, ti teď ale dávají od dohody s ním ruce pryč. „Otevřeně mluví o tom, že se premiérovi nedá věřit, protože si vezme hlasy, ale sliby pak nedodrží,“ popisuje Václav Dolejší.

Nedůvěřivé jsou i ostatní strany. Popisují, že v minulosti jim Babiš nebyl ochotný ustoupit ani v drobných detailech a o jednání s nimi nejevil zájem. „Já si myslím, že na sliby nebo nějaká mediální prohlášení už je trochu pozdě. To, co by se opravdu muselo zásadně zlepšit, je komunikace vlády s opozicí a občany,“ shrnul pro Seznam Zprávy pirátský poslanec Jakub Michálek.

Přesto autoři Vlevo dole tipují, že ve čtvrtek se hlasy pro prodloužení nouzového stavu najdou.

Kdo nakonec podá premiérovi pomocnou ruku? A vyplatí se mu to, nebo skončí jako všichni, kdo se kdy s Babišem spojili? Koho teď vlastně poslouchá Andrej Babiš? A jak se má pes Václava Havla? To se dozvíte v aktuální epizodě politické talkshow Vlevo dole. Pusťte si ji v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Reklama

Doporučované