Hlavní obsah

Co udělají s cyklistou dvě piva a mají politici malé množství alkoholu na kole povolit?

Duel: alkohol u cyklistů či u vodáků.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V parlamentu se sešly hned dva návhy, které připouští jistou míru tolerance alkoholu u aktivit, jako je jízda na kole nebo sjíždění řeky.

Článek

Senátoři nedávno podpořili předlohu, podle které by si cyklisté mohli dopřát dvě piva nebo skleničku vína. Piráti zase chtějí prosadit zrušení pokut pro vodáky, kteří se vydají sjíždět řeku pod vlivem alkoholu nebo jiných navykových látek. Autoři obou norem argumentují tím, že represivní politika nikam nevede. Odpůrci naopak tím, že jde o otevíraní Pandořiny skřínky.

Jde tedy je o malý ústupek, nebo o cestu k větší toleranci alkoholu?

Hosty Duelu byli jeden z autorů senátorského návrhu Jiří Vosecký z hnutí STAN a členka senátorského klubu KDU-ČSL Renata Chmelová.

Horní komora nedávno podpořila nový senátorský návrh, aby cyklisté nebyli pokutováni za jízdu pod mírným vlivem alkoholu. Zrušení nulové tolerance k alkoholu za řídítky bicyklů by se mělo vztahovat na cyklostezky i silnice třetí třídy, což část senátorů kritizovala. Pro zamítnutí návrhu ale hlasovala jen necelá třetina přítomných senátorů, a to zejména zástupci lidovců.

Novela zákona o silničním provozu počítá s tím, že cyklisté by mohli mít v krvi 0,5 promile, podobně jako v Německu. V Rakousku či Polsku je limit ještě vyšší. Navrhovaný limit odpovídá skleničce vína nebo dvěma desetistupňovým pivům, uvedl za předkladatele senátor Jiří Vosecký (STAN).

„Petice je důkazem toho, že návrh není žádným naším výmyslem, ale že ho chtějí sami lidé – cyklisté. A otázka je, že po nějakém sportovním výkonu, kdo by se rád neosvěžil pivem nebo kapkou dobrého moravského vína, nehledě na to, že všichni doktoři potvrdí, že nejlepší iontový nápoj je pivo,” hájil před senátory změnu Jiří Vosecký.

Proti schválení novely vystoupila například členka senátorského klubu Renata Chmelová.

„V Praze jsou cyklostezky poměrně hodně plné. A nejezdí tam jenom cyklisté, ale chodí tam rodiče s dětmi, malé děti jedou na odrážedlech, jdou tam lidé s pejsky. Prostě jsou místa, kde skutečně jsou cyklostezky opravdu plné a kdy i já, jako cyklista, raději sesednu a chvíli to kolo vedu, než se dostanu v rámci té frekventované části někam dál. Prostě ten pohled je takový, že já si ani nepřeju, aby, když jedu po cyklostezce s mými dětmi, okolo mě někdo jel, kdo si dá dvě piva. To prostě ne.”

Podle statistik policejního prezidia v roce 2017 zavinili cyklisté 2395 dopravních nehod, z toho v 638 případech se jednalo o cyklisty pod vlivem alkoholu. Což je o 52 případů méně než v roce 2016. Za první čtyři měsíce letošního roku policie eviduje celkem 458 dopravních nehod zaviněných cyklisty, z toho jich bylo 127 pod vlivem alkoholu. Což je o 43 případů více oproti stejnému období v roce 2017.

Reklama

Doporučované