Hlavní obsah

Co bude, až skončí lockdown? Podívejte se, jak Babiš kličkuje

Premiér Andrej Babiš ve Sněmovně nedokázal odpovědět na to, jaký má vláda plán.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Premiér Andrej Babiš nemá žádný plán, jak bude vláda postupovat po třítýdenním lockdownu, který v Česku platí od pondělí. O možných predikcích zakázal mluvit i členům svého kabinetu.

Článek

Premiér Andrej Babiš nedokázal na sněmovních interpelacích odpovědět na dotazy, s jakými scénáři vláda počítá po uplynutí třítýdenního lockdownu.

Pirátští poslanci chtěli popsat plán vlády pro tři situace, které mohou za tři týdny nastat – pokud se situace zlepší, zhorší, nebo zůstane stejná. Kabinet by podle nich měl lidem popsat, na co se mají při těchto třech scénářích připravit.

„Nejsem schopen odpovědět. Jak se to vyvine, tak pak budeme reagovat,“ řekl premiér.

Po opakovaných dotazech pouze řekl, že rozvolňovat se nebude. „Není na to důvod, není žádný důvod. My se potřebujeme vrátit k normálu,“ uvedl Babiš.

Poslanci také chtěli vědět, při jakých počtech nemocných a hospitalizovaných je vláda ochotna uvažovat o zmírnění, nebo naopak zpřísnění opatření. Ani odpovědi na tyto otázky se ale nedočkali.

Premiér prý naopak členům kabinetu zakázal, aby přicházeli s nějakými predikcemi. „Řekl jsem ministrům, aby se minimálně vyjadřovali k predikci,“ řekl Babiš poslankyni Olze Richterové.

Místo představení scénářů premiér vypočítával počty nakažených a počty lidí na JIP. Později mluvil o tom, že Piráti nevědí, jak funguje stát, o pokutování restaurací, shánění léků nebo otevírání sjezdovek.

„Já nejsem schopen tady říkat nějaká konkrétní čísla, měli jsme tady PSA, každý ho chtěl, hlavně vy jste ho chtěli, ale zkrátka ta predikce není možná,“ dodal premiér.

Vyjádřil se také ke slovům bývalého očkovacího koordinátora Zdeňka Blahuty, který v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že Andrej Babiš rozděloval vakcíny politicky. „Nikdo politicky vakcíny nerozděluje. Není to pravda, Blahuta brutálně lže. Doporučuju všem občanům se seznámit s tím, co to je za člověka. Byl neschopný a nikdy tam neměl nastoupit. Byl to zásadní personální omyl,“ reagoval premiér.

Reklama

Doporučované