Hlavní obsah

Co udělat, aby se vrátili turisté? Hoteliéři a spol. se zeptali příští vlády

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pro politiky je podpora turismu tabu, zjistila Česká unie cestovního ruchu. Její prezident zároveň od příští vlády bude chtít uhradit zpětně ztráty z covidového roku 2020.

Článek

Cestovní ruch ještě před vypuknutím pandemie koronaviru tvořil více než tři procenta českého HDP. Právě v důsledku covidu se o cestovatelském odvětví mluví jako o jednom z nejvíce zasažených.

Potřeba postavit cestování do zahraničí a hlavně příliv turistů do Česka zpět na nohy byly důvodem, proč Česká unie cestovního ruchu oslovila politiky, z nichž někteří budou členy příští vlády.

Žádný boj o návrat zahraničních turistů do Česka se čekat nedá, vyplynulo z ankety. „Žádná z politických stran naplno nechápe důležitost cestovního ruchu jako jedné z hlavních složek české ekonomiky a stále není vnímán jako plnohodnotné odvětví národního hospodářství,“ konstatuje unie na základě anketních odpovědí.

Aktuální výše žalob podaných na stát za nedostatečné kompenzace za uzavírání provozů přesahuje 12 miliard korun.
Viliam Sivek, hoteliér a šéf České unie cestovního ruchu

„Nemá vlastní ministerstvo ani dlouhodobé stabilní financování. Vlivem chybějícího legislativního ukotvení navíc není jasně daná koordinace subjektů cestovního ruchu stát – samospráva – organizace destinačního managementu – podnikatelé,“ okomentovala situaci Česká unie cestovního ruchu ve svém prohlášení pro SZ Byznys.

Nová vláda musí zaplatit to, co stará napáchala

Podle jejího prezidenta Viliama Sivka by nově zvolená vláda měla zpětně napravit diskriminace v kompenzacích zvláště za rok 2020. „Důkazem nerovného přístupu v poskytování dotací je i počet již podaných žalob na stát za nedostatečné kompenzování a uzavírání provozů. Aktuální výše hodnoty žalob přesahuje hodnotu 12 miliard korun,“ řekl Sivek pro SZ Byznys.

Nová vláda tak podle něj musí zajistit podmínky pro restart cestovního ruchu a pomoci překlenout výpadek zahraničních turistů, bez nichž se český cestovní ruch, respektive poskytovatelé služeb v mnoha regionech neobejdou.

Přitlačit by ale nová vláda podle unie měla i na státní podporu cestovního ruchu celkově, a to i do budoucna. „Cestovní ruch už několik let nemá výraznou a stabilní finanční podporu z centrální úrovně, a to z národních ani evropských zdrojů. Nejčerstvějším příkladem je Národní plán obnovy, který má pomoci s postcovidovou obnovou, nicméně segment cestovního ruchu zde nemá ani svou komponentu,“ stěžuje si Česká unie cestovního ruchu.

Podle Sivka se český cestovní ruch bude s dopady pandemie a obrovským propadem příjezdové turistiky zápasit minimálně 2–3 roky. Jen v loňském roce činil propad cestovního ruchu více než 161 miliard korun.

Dostatek pracovních sil?

Cestovní ruch podle dostupných dat Českého statistického úřadu zaměstnával ještě před vypuknutím pandemie koronaviru kolem čtvrt milionu lidí. Řada z nich kvůli špatné perspektivě odešla mimo služby a cestovní ruch.

„Tento segment vyžaduje 24/7 kapacity lidských zdrojů a představuje službu lidem. Na trhu práce chybí řada odborností a většina absolventů škol spojených s cestovním ruchem, hotelnictvím a gastronomií nekončí dlouhodobě v oboru. Je potřeba „resuscitovat“ vzdělávání v cestovním ruchu a otevřít trh práce ze zahraničí,“ uvedla unie.

Jak odpovídali politici na otázky o podpoře cestovního ruchu:

Pozn. k anketě: Na odpovědi nereagovaly strany ČSSD, TOP 09, ODS, Přísaha a Svobodní.

Reklama

Doporučované