Hlavní obsah

Co ukrývala katedrála Notre-Dame? Většina artefaktů je zachráněna, osud mnoha ale zůstává neznámý

Z Notre-Dame se podařilo zachránit velkou část artefaktů.Video: Filip Kalčák, AP, Reuters

 

Reklama

Pařížská katedrála Notre-Dame, kterou poničil v pondělí požár, schraňuje relikvie uctívané katolíky, pozoruhodné varhany a mnoho uměleckých děl. Většinu z těchto cenných předmětů se z hořícího chrámu Notre-Dame podařilo zachránit. V bezpečí je například trnová koruna nebo roucho svatého Ludvíka. Osud mnoha artefaktů je však stále neznámý. Co všechno katedrála ukrývala?

Článek

Nejvzácnější památkou schraňovanou v Notre-Dame je trnová koruna, která, jak věří katolíci, byla položena na hlavu Ježíše Krista těsně před ukřižováním. Skládá se podle webu katedrály z věnce o průměru 21 centimetrů z propletených větviček, na kterých byly trny, svázaných zlatými nitěmi. Tuto relikvii se v pondělí podařilo zachránit z plamenů, stejně jako roucho sv. Ludvíka, jak uvedl představený chrámu. Spolu s trnovou korunou se podařilo zachránit i další uctívané relikvie jako například úlomek a hřeb z Kristova kříže. Fotografie silně poškozeného interiéru ukázaly také to, že požár přečkal i obří pozlacený kříž na hlavním oltáři.

„Zaměstnanci Notre-Dame, architekti, pracovníci ministerstva kultury se zmobilizovali, aby hasičům objasnili, jaká díla bylo záhodno zachránit za každou cenu,“ řekl dnes stanici RTL náměstek ministra vnitra Laurent Nuñez.

Mezi třemi varhanami Notre-Dame vynikají varhany s pěti manuály (klaviaturami), 109 rejstříky a téměř 8000 píšťalami. Plameny je nepoškodily. Postaveny byly původně v 15. století a postupně se zvětšovaly, až v 18. století dosáhly současné podoby. Patří mezi největší na světě.

Požár Notre-Dame se podařilo zcela uhasit, kontroluje se statika.Video: Reuters

Ve svatyni, opírající se o jihovýchodní sloup příčné lodi, se nachází socha Madony s dítětem z poloviny 14. století, která je nejznámější ze 37 zobrazení Panny Marie v katedrále. Zda socha požár přečkala, zatím není jasné. Za oltářem se nachází monumentální Pieta, kterou vytvořil sochař Nicolas Coustou v letech 1712 až 1728 na zakázku Ludvíka XIV. Její osud je rovněž zatím neznámý. Minulý čtvrtek bylo 16 měděných soch zobrazujících 12 apoštolů a čtyři evangelisty odvezeno z věže katedrály k opravě, unikly tak pohromě.

Dosud není jasné ani to, v jakém stavu jsou zvony katedrály. V jižní věži se přitom nachází největší zvon katedrály zvaný Čmelák. Vyzvání o hlavních katolických svátcích a při významných událostech. Byl odlit před více než 300 lety, váží 13 tun a jeho srdce, zavěšené uprostřed těla zvonu jako jeho bicí součást, váží 500 kg, dodala AFP.

Artefakty, které se podařilo před požárem katedrály zachránit, se zatím shromažďují v pařížské radnici. Obrazy se mají v pátek přesunout do Louvru.

Reklama

Doporučované