Hlavní obsah

Co umí vodíková bomba aneb Jak zabránit KLDR v trojnásobné Hirošimě?

Večerní zprávy, pondělí 4. 9. 2017.

 

Reklama

Spojenými státy vedená koalice mluví o vojenské odvetě, ekonomických sankcích i snaze o diplomatické řešení. Všechny tyto varianty ale mají svá úskalí. Co si o nich myslí Seznamem oslovení experti?

Článek

Výbuch vodíkové bomby o zhruba trojnásobně větší síle, než jaká zdevastovala Hirošimu. Tímto testem se v neděli pochlubila Severní Korea. Soupeři uzavřené diktatury hledají způsob, jak na tuto výzvu odpovědět.

Jihokorejská armáda v rámci cvičení simulovala útok proti severnímu sousedovi a otestovala vlastní balistické střely. Americká vláda zase mluví o „drtivém vojenském úderu” v případě ohrožení svých spojenců nebo vlastního území, a to i za nasazení jaderných zbraní.

Americký prezident Donald Trump přidal hrozbu „drastickými sankcemi”. Postihnout by podle něj mohly i země, které se Severní Koreou obchodují, včetně druhé největší světové ekonomiky - Číny.

Jako silou disponuje momentálně severokorejská diktatura a kam až může zajít eskalace napětí na Korejském poloostrově? Podívejte se na Večerní zprávy na Seznamu.

Reklama

Doporučované