Hlavní obsah

Co viděli první hasiči v 11. patře? Všechny místnosti byly v plamenech

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Zásah hasičů v Bohumíně.

Reklama

Velitel zásahu popsal, co se v sobotu odpoledne dělo uvnitř budovy při požáru, po kterém zůstalo 11 mrtvých.

Článek

V 11. patře panelového domu v Bohumíně, kde hořelo, je pět bytových jednotek. Když vnitřkem budovy na místo dorazili první hasiči, viděli, že byt, v němž vzplál oheň, zcela pohltily plameny. „Hořely všechny místnosti,“ popsal velitel moravskoslezských hasičů, generál Vladimír Vlček.

Tak rychlé a rozsáhlé zahoření bytového prostoru je krajně neobvyklé a tento fakt vedl později vyšetřovatele k podezření, že žhář musel použít urychlovač hoření. Zda šlo o benzin nebo jinou látku, o tom zatím policie ani hasiči nechtějí spekulovat.

„Není ale možné bez akcelerantu dosáhnout takového hoření, jaké viděli první zasahující hasiči,“ prohlásil Vlček. A dodal, že není technicky možné uhasit takový požár v řádu minut.

Čas pracoval proti lidem, kteří se nacházeli uvnitř bytu a kteří nakonec všichni zemřeli. Šest z nich v bytě, pět pádem z oken.

Oheň se nedostal do dalších čtyř bytů na 11. patře domu. Bytová chodba je zdevastovaná kouřem i ohněm, byty v nižších podlažích utrpěly hašením požáru, ale zasahující jednotky zabránily ještě větším škodám, jak zdůraznil Vlček.

Vlček se ohradil proti informacím, že hasiči dojeli k požáru pozdě, anebo že nedokázali už po příjezdu pomoci lidem na parapetech v oknech. „Chyběly nám skutečně desítky vteřin, abychom rozvinuli plachtu, pak by následky nemusely být tak tragické,“ uvedl hasičský velitel.

+3

Od nahlášení požáru se první dvě jednotky dostaly k bohumínskému paneláku do deseti minut, jak koneckonců přikazují předpisy. Ještě před hasiči dorazila policejní hlídka, která zadržela před domem pravděpodobného žháře.

Prohlášení generálního ředitele hasičů

Velitel Hasičského záchranného sboru ČR genpor. Drahoslav Ryba k tragickému požáru v Bohumíně:

V prvé řadě bych chtěl vyjádřit svojí nejhlubší soustrast rodině a blízkým po tragicky zesnulých. Jedná se o požár s tak tragickými následky, jaký Česká republika nepamatuje.

Chtěl bych touto cestou poděkovat všem hasičům, kteří včera na místě zasahovali. Bylo to pro ně obrovsky náročné jak fyzicky, tak psychicky. Nestáli totiž před běžným nepřítelem, požárem, na který jsou vycvičení, ale zřejmě před trestným činem, úmyslným zapálením, situací, na kterou nestačily běžné postupy. Všichni prokázali velkou míru osobní odvahy. Jsem přesvědčen, ze jste svoji práci odvedli naprosto profesionálně.

I přesto, že hasiči byli na místě v řádech jednotek minut, začínají spekulace ze strany veřejnosti i médii, o rychlosti zásahu. Nicméně jsem si vědom, že událost hluboce otřásla všemi občany České republiky, a tak jsem se rozhodl ještě vytvořit komisi generálního ředitele, která vyšetří postup hasičů na místě události. S výsledky vyšetřování budete seznámeni.

Ještě jednou mi dovolte zopakovat, že jsem v myšlenkách s vámi.

Vláda, kraj i město Bohumín teď chystají pro obyvatele poškozeného domu finanční pomoc a nabídly také pomoc psychologů.

Záběry z vrtulníku na místo požáru.Video: Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje

Reklama

Doporučované