Hlavní obsah

Co víme o zdraví prezidenta: Funkci teď nemůže vykonávat, míní lékař

Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka

Miloš Zeman na snímcích z pátku, kdy do Lán přijela volební komise. Později ho veřejnost mohla vidět pouze na záběrech z převozu do ÚVN.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman zůstává v intenzivní péči. Klíčové otázky – zda se uzdraví a jak dlouho to případně bude trvat – zůstávají nezodpovězeny. Redakcí oslovení lékaři vycházejí z toho mála informací, které se veřejně objevily.

Článek

Oficiální informace o zdraví prezidenta republiky jsou velmi stručné. Vzhledem k nedělnímu převozu hlavy státu do nemocnice a dění posledních dní je však zřejmé, že o něm hradní kancelář v minulých týdnech nereferovala zcela pravdivě. Co tedy nyní víme a může prezident stále vykonávat svou funkci?

Stav prezidenta je stabilizovaný, ale zůstává velmi vážný. Stále se nachází na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny v Ústřední vojenské nemocnici. Jedná se o pracoviště s nepřetržitým anesteziologickým servisem, kde zdravotníci poskytují nejvyšší stupeň intenzivní péče a dokáží se postarat i o pacienty s poruchami životně důležitých funkcí.

„Léčebný plán stanovuje lékařské konsilium nemocnice složené ze specialistů na dílčí zdravotní problémy pacienta,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí ÚVN Jitka Zinke. O jaké specializace jde, nesdělila. Uvedla ale, že Miroslav Zavoral, ředitel nemocnice a gastroenterolog, je členem tohoto týmu právě za svůj obor.

O tom, že prezidentův stav souvisí s gastroenterologickými potížemi, se mluví dlouhodobě. Radiožurnál a Deník N s odkazem na nejmenované zdroje už dříve uvedly, že Zemanova zářijová hospitalizace souvisela s tekutinou v dutině břišní, takzvaným ascitem. Ten mu podle médií zřejmě způsobily problémy s játry, kterými prezident podle provedených vyšetření trpí.

Krátce před hospitalizací byl ale podle ministra dopravy a průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) prezident schopen komunikace. Havlíček to řekl dnes odpoledne na tiskové konferenci po jednání vlády a parafrázoval tak vlastně slova Andreje Babiše. Právě po schůzce premiéra s prezidentem v Lánech byl Miloš Zeman převezen do nemocnice. „Nebyla to schůzka, která by byla zaměřená na povolební situaci. Pan premiér hovořil s panem prezidentem a pan prezident byl poté hospitalizován. Pan premiér nebyl pověřený sestavením vlády,“ řekl dnes Havlíček.

„Informace, které máme, jsou podobné těm, která jsou v médiích. A jsou to informace z nemocnice, že stav pana prezidenta je stabilizovaný,“ odpověděl Havlíček na dotaz Seznam Zpráv, zda má vláda informace o aktuálním zdravotním stavu prezidenta.

Co je ascites

Ale zpět k prezidentovu zdraví. Nejčastější příčinou ascitu je podle odborných publikací jaterní cirhóza. O Zemanově „jaterním problému“, který souvisí s životním stylem, hovořil i exprezident Václav Klaus. Jak ale Seznam Zprávám popsal gastroenterolog, přednosta Kliniky hepatogastroenterologie Transplantcentra IKEM a poslanec ANO Julius Špičák, příčin ascitu může být vícero.

„Může to být porucha funkce ledvin, porucha funkce jater, porucha funkce srdce nebo snížení hladiny bílkovin v krvi. Tyto věci mohou hrát roli. Obecně všechny mohou vést k tekutině v břiše a bývá to projev chronického onemocnění. Pokud je ascites velký, je třeba jej vypustit, což se provádí právě v nemocnici,“ popsal lékař.

Také podle břišního a hrudního chirurga Pavla Pafka nelze podle ascitu jednoznačně určovat diagnózu, shoduje se však, že jde o průvodní projev vážných potíží. „Příčin může být řada od selhání jater až po metastáze zhoubného nádoru. Ale o tom nám v tomto případě nepřísluší uvažovat, protože o tom nic nevíme,“ domnívá se lékař. Podle odborných skript léčba vyžaduje klid na lůžku, podávání diuretik a případně vypuštění ascitu.

Když byl Zeman v ÚVN před dvěma lety, konstatovali lékaři cukrovku či neuropatii, jiná onemocnění nezmínili. „Pacient si stěžuje na nestabilní chůzi, pociťuje slabost dolních končetin a sníženou svalovou sílu. Za poslední dva roky váhový úbytek 20 kilogramů, nechutenství,“ psali tehdy ve zprávě.

Schopen funkce?

Nyní však ÚVN o diagnóze neinformuje s odkazem na to, že k tomu Zeman nedal souhlas. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček ohledně jeho zářijové hospitalizace uvedl, že příčinou bylo vyčerpání a dehydratace. Až tento pátek oznámil, že je prezident nemocný.

Že Ovčáček zamlžoval skutečné informace, potvrdilo v neděli vyjádření ředitele ÚVN Miroslava Zavorala, který uvedl, že má prezident chronické onemocnění. Ohledně toho, zda může nadále vykonávat svou funkci, ale zůstávají otazníky.

Podle Pavla Pafka, který v roce 1996 operoval plicní nádor exprezidenta Václava Havla, je evidentní, že Miloš Zeman aktuálně funkci vykonávat nemůže. Ohledně dalších týdnů ale nechce spekulovat.

„Pan prezident je momentálně hospitalizován na jednotce intenzivní péče ve střešovické nemocnici. Všichni pacienti, kteří jsou hospitalizováni, jsou práce neschopni. A mohu tak říci, že pan prezident je hospitalizován, a je tedy práce neschopný. Tím se myslí práce, kterou normálně vykonává. Stejně jako když je chirurg práce neschopný, tak neoperuje. Když je prezident v tomto stavu, tak nedává žádné projevy, nepřijímá diplomaty, má mnoho funkcí, které nemůže vykonávat, když leží na jednotce intenzivní péče,“ míní.

Pokud jde o informování o prezidentově diagnóze, je lékař toho názoru, že nemocnice postupuje správně. „To, co lékař vidí a slyší, musí zůstat mezi ním a pacientem. Hrad by měl diagnózu zveřejnit poté, co pan prezident dá souhlas. O jeho diagnóze by ale bez jeho souhlasu nikdo mluvit neměl. Důstojnost každého člověka je stejná a je jedno, jestli je to bezdomovec nebo prezident,“ řekl lékař pro Seznam Zprávy.

To, co lékař vidí a slyší, musí zůstat mezi ním a pacientem. Hrad by měl diagnózu zveřejnit poté, co pan prezident dá souhlas.
Pavel Pafko, lékař

Pokud lékaři souhlas budou mít, měli by podle něj všichni včetně Hradu o věci informovat pravdivě. Lékař vzpomněl obdobné dění po Havlově operaci.

„Když jsem po operaci viděl, co jsme odstranili a měl pro to důkaz z patologie, tak jsem první šel za prezidentem a řekl jsem mu: Pane prezidente, co mám novinářům říct? A řekl jsem mu, že je nejlepší říci pravdu. Protože o tom stejně brzy bude vědět celá nemocnice,“ dodal.

O tom, zda je prezident nadále schopen vykonávat svou funkci, se debatuje i na politické scéně. Jak uvádí zdroje MF Dnes, může být v nemocnici tři týdny. Podle poslance TOP 09 a lékaře Vlastimila Válka by nicméně hradní kancelář měla jasně říci, jestli se poté Zeman bude moci k funkci vrátit.

„Tedy aby jasně řekli, zda prezident je schopen vykonávat funkci a musí za to kancelář ručit. Anebo schopen není. Kancelář prezidenta se nyní chová jako někdejší politbyro v komunistické straně Sovětského svazu, kdy tajili smrt jednoho z generálních tajemníků,“ řekl Válek s tím, že prezidentovi přeje uzdravení.

„Má velmi milou rodinu. Ten člověk není ztělesněním zla. Udělal tu spoustu politické práce a řadu kroků ku prospěchu občanů a nezaslouží si, aby si s ním kancelář hrála jako s figurkou. A začínám mít víc a víc pocit, že kancelář pana prezidenta zneužívá a to je špatně,“ dodal.

Text jsme v 16 hodin aktualizovali o vyjádření ministra dopravy a průmyslu Karla Havlíčka.

Reklama

Doporučované