Hlavní obsah

Petříček: Nepamatuji, že by za takovým teroristickým činem byl jiný stát

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byl exministr zahraničí Tomáš Petříček.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Zásadní odhalení, že za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích stáli ruští agenti, rozhýbala českou politiku. Proč trvalo vyšetřování sedm let? Jak dlouho ministři o závěru tajných služeb věděli?

Exministr zahraničí Tomáš Petříček byl hostem Ptám se já.

Premiér Andrej Babiš v neděli prohlásil, že chce odtajnit podrobné informace z vyšetřování výbuchu ve Vrběticích na Zlínsku, který podle policejního vyšetřování spáchali v roce 2014 dva důstojníci ruské rozvědky. „Já si nepamatuji, že by za takovým teroristickým činem stál jiný stát. Vrbětice ukázaly, že Rusové na našem území skutečně plánovali subverzivní akci, která narušila bezpečnost a ohrozila veřejnost. To si jako suverénní stát nemůžeme nechat líbit,“ řekl v Ptám se já Petříček.

Česko následně vyhostilo 18 pracovníků ruského velvyslanectví v České republice, ruská strana v reakci uvedla, že vyhostí 20 zaměstnanců české ambasády, ze země musejí odjet do pondělní půlnoci. Podle Petříčka mohla být česká odpověď tvrdší. „Bylo možné udělat i silnější gesto. Vyhoštění 18 zaměstnanců ruské ambasády je ale bezprecedentní v historii moderní české diplomacie. Ruská reakce je ale silnější, není reciproční. Určitě by to nemělo být přejito bez další reakce,“ dodal Petříček s tím, že by měl být z Prahy přinejmenším vyhoštěn alespoň zástupce velvyslance tak, jako to udělalo Rusko v českém případě.

Vše se přitom odehrálo v době, kdy měl ministr vnitra Jan Hamáček do Ruska odletět k jednání o nákupu ruských vakcín Sputnik V. To později označil za „koordinovanou akci“, kdy údajně věděl, že do Moskvy nepoletí. „Mě to samotného překvapilo. O tom, že chce Jan Hamáček letět do Moskvy, jsem dopředu nevěděl, dozvěděl jsem se to až z médií,“ vysvětlil své překvapení odvolaný ministr zahraničí. Věří tomu, že měla cesta zakrýt plánované zveřejnění zjištění tajných služeb? „Jako řadový občan tomu už moc nerozumím. Ale nevím, jaké byly ty skutečné důvody,“ dodal.

Petříček okomentoval i rozhodnutí o zaslání dotazníků týkajících se projektu na dostavbu jaderného bloku v Dukovanech ruskému Rosatomu, za kterým stál na konci března ministr průmyslu Karel Havlíček.

„V případě postupu, který chtěl tehdy pan ministr Havlíček zvolit, jsem neměl jediný důvod nějaké pochybnosti mít. Ale na stole již byly jasné závěry od naší bezpečnostní komunity, jak bychom měli postupovat. Už od loňského roku jsem upozorňoval, že naše tajné služby a příslušné resorty jasně hovoří o tom, koho přizvat do takto významného tendru. Rusko a Čína byly bezpečnostní komunitou opakovaně označeny za někoho, koho bychom neměli z bezpečnostních důvodů přizvat,“ dodal Petříček.

Co vše odvolaný ministr Tomáš Petříček o zjištění tajných služeb věděl? A proč došlo k výměně na ministerstvu v tak krizovou dobu?

Poslechněte si celý rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo se na něj podívejte ve videu:

„O tom, že chce Jan Hamáček letět do Moskvy, jsem dopředu nevěděl, dozvěděl jsem se to až z médií,“ komentuje „zakrývací akci“ Jana Hamáčka odvolaný ministr Tomáš Petříček.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované