Hlavní obsah

Co všechno lze vytáhnout z archivů StB a proč to Brity zajímá víc než Čechy?

Reportéři Seznamu: S Radkem Nohlem o skandálu Jeremyho Corbyna. Zapletl se s komunistickou StB?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Známá reportérka Sabina Slonková za kulisami velkých případů, kterým se věnovala redakce Seznam Zprávy.

Článek

Někdejší rozvědčík Ján Sarkocy je dnes patrně neznámějším příslušníkem někdejší československé Státní bezpečnosti. V 80. letech se tento agent pod diplomatickým krytím scházel v Londýně s britským politikem a poslancem Dolní sněmovny Jeremy Corbynem, nynějším lídrem opoziční Labouristické strany.

Sarkocy nedávno uvedl, že Corbyn předával vědomě československé tajné službě informace a dostával za to peníze. Aféra, která má na ostrovech parametry skandálu roku, plnila už řadu dní stránky britských novin. A svou stopu v tamních médiích zanechala i Televize Seznam.

Britské kolegy zaujalo zjištění Radka Nohla, že estébák Sarkocy byl kromě Jeremyho Corbyna v kontaktu s dalším labouristickým poslancem, „Rudým Ronem” Brownem.

Otázky pro Radka Nohla se tedy nabízejí: Jak složité je dostat se k informacím v archivech? Proč kauza na Corbyna vyplavala právě teď? Jak moc se dá dokumentům, které si StB vedla, věřit? A proč Brity vzrušuje možná spolupráce vlivného labouristy s komunistickou státní bezpečností víc než Čechy kontakty premiéra v demisi Andreje Babiše? Ptá se respektovaná novinářka Sabina Slonková.

Celý pořad Reportéři Seznamu sledujte každé druhé úterý od 20:00 na celoplošné Televizi Seznam. 

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované