Hlavní obsah

Co všechno prozradí politici, když si myslí, že mají vypnuté mikrofony

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

V pořadu Vlevo dole jsme tentokrát museli hodně pípat kvůli sprostým slovům.

Reklama

Článek

Když si myslí, že jsou mimo dosah kamer a mikrofonů, politici řeknou leccos, co by jinak před svými kolegy i před veřejností radši utajili. Nebo snad ne? To probírají Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková v podcastu Vlevo dole.

Věta ministryně financí Aleny Schillerové „příště se na vás vy***eme“ směrem k Janu Hamáčkovi prozradila, jak hnutí ANO chápe roli koaličního partnera ve vládě: Dodejte nám hlasy a jinak mlčte! Vztahy na pražském magistrátu zase odhalila invektiva zastupitelky Alexandry Udženija „jste arogantní hovado a vidlák ze Slavičína“ mířená na primátora Zdeňka Hřiba.

Podobných případů, kdy si politici příliš nehlídají slovník, neboť se domnívají, že nejsou zapnuté kamery a mikrofony, je celá řada. V minulosti zachytily třeba vulgarity premiéra Mirka Topolánka o pražských poslancích ODS, kteří mu dělali problémy. Nebo šéfa lidovců Pavla Bělobrádka, když popisoval svou nechuť spojovat se s Miroslavem Kalouskem do koalice. Jistou výjimku snad tvoří Miroslav Kalousek z TOP 09 nebo Pavel Novotný z ODS: ti mluví stejně na záznam i off-record.

Podobné nahrávky přitom mohou mít docela vážné dopady, třeba i v podobě diplomatické roztržky. Jako se to stalo, když mikrofony zachytily povzdechnutí bývalého francouzského prezidenta Jacquese Chiraca, že „prostě není možné věřit zemím, kde vaří tak hnusně jako v Británii a ve Finsku“.

Další případy z české i mezinárodní politické scény si poslechněte v čerstvé epizodě podcastu Vlevo dole v přehrávači nad textem.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv dílů Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované