Hlavní obsah

Připravte si peněženky. Ve třech oblastech si připlatíte, říká ekonomka

Hostem Výzvy byla ekonomka Helena Horská.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Česko rozvolňuje, služby a prodejny mohou mít za zvýšených hygienických podmínek otevřené provozovny a Češi tak mohou znovu utrácet. Dojde na obávané zdražování? A kde ho nejvíce pocítíme?

Článek

Ve Výzvě odpovídala ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Češi mají rekordně naspořeno, měsíce nebylo kde utrácet. Teď ale přichází útok na jejich peněženky. Ceny potravin letí nahoru, hospodští na jídelních lístcích už mnohdy ceny zvedli a služby se k takovému kroku chystají. Jak moc se mohou ceny zvednout? A vyrovná je i růst platů? Za co si po koronaviru připlatíme nejvíce?

Horská před nedávnem varovala, že Češi se nevyhnou ani zvyšování daní. Peníze, které země utratila v době koronaviru ze státního rozpočtu, totiž bude třeba získat zpátky. Mimo jiné i ty, které Čechům na dva roky vláda „vrátila“ do peněženek prostřednictvím daňových změn. „Pokud vláda dostojí svým slibům, za dva roky máme vyšší daně z příjmu zase zpátky. Lidé by měli vyšší čisté příjmy odkládat stranou a být připravení, že si stát od nich tyto peníze a ještě něco navíc vezme zpátky,“ řekla Horská v březnu.

Kde bude stát brát na dluh, který si během covidu udělal? A jakým daňovým změnám se nevyhneme?

Pusťte si rozhovor v úvodním videu. Přepis nejzajímavějších odpovědí vám nabízíme níže:

1:40 –⁠ Jak významné zdražování prožíváme?

Inflace mírně zpomalila, možná to tak horké nebude. Nicméně i okolo tří procent je inflace, na kterou jsme nebyli zvyklí. V této době je nejhorší být motoristou, kuřákem a konzumentem alkoholu.

3:50 –⁠ Jak se to bude dál vyvíjet?

Jsem opatrný optimista. I když firmy hlásí nárůsty cen vstupů, spotřebitelské ceny zatím nerostou tak rychle. V létě může růst cen díky sezónnosti zpomalit, ke konci roku by už pohonné hmoty neměly tolik zdražovat. Inflace v průběhu celého roku bude okolo tří procent.

6:00 –⁠ Co by mohlo inflaci uklidnit?

Je to otázka mezinárodního vývoje cen. U čipů bude ta inflace trvat asi delší dobu, chvíli trvá, než po covidovém šoku dojde k obnovení produkce. Ale část na sebe berou výrobci na úkor svých marží.

9:00 –⁠ Jsme na začátku trendu levnějšího jídla?

Dobrá zpráva je, že potraviny pro domácnosti s nižším příjmem už nezdražují. Už se můžete dle svého spotřebitelského chování inflaci vyhnout. Jde ale hodně o sezónnost, u zeleniny a ovoce. Zklidnily se ale i ceny mléčných výrobků, jsou na úrovni roku 2019. Otázka je, co bude s masem, roste obava o to, že šunčičky budou zdražovat kvůli globálnímu vývoji. Suma sumárum bychom ale neměli zažít to, co před covidem. Teď to budou hlavně ty služby.

10:40 –⁠ Je letos nějaká potravina, která se vymyká zlevňování?

Napadá mě med. Covidový problém s nedostatkem sběračů se projevuje také u jahod. Možná budou stejně drahé, ale budeme si je muset nasbírat sami.

11:50 –⁠ Zdraží elektřina a vyrovná ji valorizace důchodů?

Měla by to pokrýt. Dlouhodobě se ale bude ve zdražování energií projevovat přechod do zelené produkce energií.

15:00 –⁠ Jak zdraží restaurace?

Někteří budou chtít bojovat o zákazníka a nebudou chtít zdražit. Ale většině se během uzavírky nahromadily dluhy, musí měnit koncept, klientelu, vrátit se k českému zákazníkovi. Zdražit mohou o vyšší jednotky procent. Máte dražší vstupy, má se opět zvyšovat minimální mzda, často vyšší nájemné, jste zadluženi… Hospodští budou muset reagovat, nebo půjdou na úkor kvality. A otázka je, zda toto chceme.

18:20 –⁠ Mluvilo se také o zdražování služeb osobní péče, bazénů, wellness apod. i o deset procent, bude to trvalé?

Může se stát, že někteří zkusí, co jsou ještě ochotní zákazníci zaplatit. Čím méně ale máte zákazníků, tím vyšší jsou jednotkové náklady. Bude tam velký boj jak zvýšit cenu a zároveň přilákat další zákazníky. Musíme si zvykat na to, že se třeba budou ceny měnit po týdnech, měsících.

20:10 –⁠ Čeká nás kvůli nedostatku čipů zdražování aut, telefonů?

Pokud se ani příští rok nepodaří naplnit očekávanou kapacitu, může se to stát. I navzdory posilující koruně, která by měla výrobky v eurech standardně zlevnit.

21:20 –⁠ Češi mají rekordní úspory, ale ne všichni. Kterých se to týká?

Jsou to hlavně skupiny lidí se středními a vyššími příjmy. I kvůli daňové rošádě ušetřili víc. Nejsou to úspory –⁠ vědomé ušetření peněz, ale nadvklady. Nebylo, kde je utratit.

23:50 –⁠ Čím si vysvětlujete, že lidé nezačali po otevření obchodů utrácet?

Nepotřebují další tričko nebo tenisky. Čekají, až se otevřou hranice. S vidinou toho, co se děje ve veřejných financích, nechávají si zodpovědnější lidé penze na účtech. Tam jim je ale užírá inflace.

25:50 –⁠ Kdy ČNB zvýší úrokové sazby?

To, že nahoru půjdou, je jisté. Osobně bych sázela na srpen.

27:00 –⁠ Jaký to bude mít dopad na Čechy?

Hypotéky i spotřebitelské úvěry už začínají zdražovat, finanční trh totiž s růstem sazeb ČNB počítá. Nečekáme ale žádný armaggedon, čekáme do konce roku dvojí zvýšení o čtvrt procentního bodu, příští rok někam ke dvěma procentům. Ale také porostou úrokové sazby na vkladech. Inflace však bude vyšší.

29:20 –⁠ Vyplatí se investovat do nemovitosti?

Do údržby nemovitosti musíte investovat zhruba jedno procento ročně. To je třeba připočítat k nákladům na splácení hypotéky.

31:10 –⁠ Jsou ceny nemovitostí nadhodnocené?

Ano. Ale dokud tu nebude dostatek bytů, nevidím důvod pro pokles jejich ceny. Čeho je nedostatek, to nezlevní.

34:10 –⁠ Jak byste se vyrovnala s tlaky na kvantitativní uvolňování a převody do státního rozpočtu, kdybyste byla v Bankovní radě ČNB?

Bránila bych určitě převodu peněz z devizových rezerv ČNB do státní kasy. Jsou to zisky z přecenění (tedy účetní položky) a jen málo jsou to realizované zisky.

35:30 –⁠ Českou vládu trápí, jak naplnit státní kasu. Zhodnoťte přístup parlamentních stran k tomuto tématu.

Moje názory jsou apolitické, ale pokud mám být na chvílí paní učitelkou: koalici ANO a ČSSD bych dala horší trojku. Zpočátku se snažily, ale udělaly neomluvitelné boty –⁠ schodky veřejných rozpočtů, které s covidem vůbec nesouvisí. Pirátům a jejich koalici se STAN bych dala dvojku. Koalici SPOLU váhám mezi dvojkou a trojkou.

39:40 –⁠ Jak dlouho bude český stát splácet schodek, který se teď vytvořil?

Může to trvat velmi dlouho. Jen úroky nás letos budou stát 70 miliard korun, příští rok klidně 100 miliard korun. Ty budeme splácet ze svých daní, takže by nás jako poplatníky mělo zajímat, proč pokračujeme ve schodcích v řádu stovek miliard. Je to politika, která si kupuje voliče, a nejen před volbami.

44:30 –⁠ Vaše poslední doporučení?

Sednout nad rozpočet a udělat ho konečně pořádně jak ze strany výdajů, tak příjmů.

Reklama

Související témata:

Doporučované