Hlavní obsah

Co zachrání český sport? Nepište dětem omluvenky na tělocvik, vyzývá rodiče Hnilička

Duel: Jak přerozdělovat peníze ve sportu? A co zbude z velkých slibů vlády? Milan Hnilička (ANO) vs. Jakub Janda (ODS).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Český sport je v žalostném stavu, tvrdí poslanec ANO a bývalý hokejový brankář Milan Hnilička. Jako vládní zmocněnec chce, aby dotace do sportu a jeho podporu řídilo samostatné ministerstvo.

Článek

Na české politické scéně ale podle Milana Hniličky není pro vytvoření ministerstva sportu vůle. Jeho zřízení by uvítal i někdejší skokan na lyžích a současný poslanec ODS Jakub Janda.

„Sport je problémový resort a jestli se nevytrhne z Ministerstva školství, tak u nás nikdy fungovat nebude. Také bych raději ministerstvo. Národní sportovní agentura bude takový jeho předstupeň,“ říká v Duelu Janda.

Už v roce 2020 by měla dotace do sportu rozdělovat speciální agentura, která by agendu převzala z Ministerstva školství, kde má sport na starosti dvacítka zaměstnanců. Agentura by jich měla mít osm desítek.

„Bude chvíli trvat, než těch 80 zaměstnanců nabereme,“ říká vládní zmocněnec pro sport Hnilička. Sám by rád pak takový nově vzniklý úřad vedl. „Neříkáme, že by ti zaměstnanci na Ministerstvu školství byli nekvalitní, ale mají tak velkou agendu, že to nestíhají,“ dodává.

Anketa

Jste pro vznik Národní agentury pro sport?
Ano, pomůže to podpoře českého sportu.
18,4 %
Ne, bude to další zbytečný úřad.
79,3 %
Nevím, je mi to jedno.
2,3 %
Celkem hlasovalo 1010 čtenářů.

Vláda dala jeho plánům na vznik sportovní agentury neutrální stanovisko, na tahu jsou teď poslanci. Někdejší skokan na lyžích Jakub Janda, který hají barvy opoziční ODS, sice původní verzi návrhu označil za paskvil, přepracovaná varianta už pro něj výrazně otupila hrany případných sporů.

Agentura bez kontroly?

Výhrady ale nezaznívají jen z ODS, problém s návrhem mají i Piráti nebo TOP 09. Strany se obávají, že by Národní agentura pro sport mohla zůstat bez jakékoliv kontroly, protože by nespadala pod vládu.

Pirátský poslanec Lukáš Bartoň se pozastavuje například nad strukturou úřadu. „Zatímco ministr školství, pod kterého nyní spadá sport, je odpovědný vládě, Sněmovně a voličům, předseda agentury nikomu. Vzhledem k tomu, že by agentura rozdělovala velmi významný objem peněz, na jejichž rozdělení neexistují žádná zákonná pravidla, stal by se z předsedy této agentury velice mocný člověk,” napsal Bartoň na stránkách Pirátské strany.

Podobně mluví i první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Ta v rozhovoru pro Seznam řekla, že má pochybnosti o rozdělování peněz ze strany agentury.

„Bude tam menší kontrola, což nepovažujeme za šťastné. Pokud chceme lépe kontrolovat, jak jsou peníze rozdělovány, tak to má zůstat na ministerstvu, nebo má vzniknout ministerstvo nové, které ale bude podléhat Poslanecké sněmovně, kontrole vlády. Kdežto takto je to spíše odklonění, ukrytí,” dodala politička.

Hnilička: Současná kontrola stačí

„Máme tady NKÚ, Ministerstvo financí, navrhli jsme dozorčí orgán složený z pěti poslanců a pěti zástupů ministerstev ke zvýšení transparentnosti, ale moc velký zájem to nevzbudilo. Ministerstva to brala jako nestandardní řešení,“ konstatuje Hnilička.

Ten se zamyslel i nad tím, zda nový systém a zřízení nového úřadu dokáže zamezit kauzám srovnatelným se současným vyšetřováním údajné manipulace s dotacemi, kde jsou obviněni bývalý šéf fotbalu Miroslav Pelta, ministerští úředníci i předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

„Není to o tom, jak je napsaný zákon, lidská složka i mezi úředníky může vždycky selhat a to se asi v mnoha případech stalo. To, jak je v současnosti ministerstvo kontrolováno, je dostatečné. Stejně je to i s návrhem na to, jak by měla fungovat sportovní agentura,” říká Hnilička.

„Na Ministerstvu školství je 22 lidí, kteří ročně zpracují až sedm tisíc žádostí o dotace. Není možné, aby zvládli ty žádosti zpracovat a ještě kontrolovat, jestli byly splněny všechny podmínky. Proto ten státní aparát musíme navýšit,“ doplňuje Janda.

Rozhýbat děti

Hlavní problém, který trápí český sport, ale oba poslanci vidí v tom, jak se pracuje s mládeží a dětmi na základních školách.

„Potřebujeme rozhýbat děti v Česku. Tím rozšíříme množství aktivně sportujících. Začíná to ve škole a ve školce. Přidáním další hodiny tělocviku ale děti nerozhýbeme,“ konstatuje Hnilička. Podle analýz Ministerstva školství je jedním z problémů i to, že se děti z hodin tělocviku často omlouvají.

„Musíme rodiče přesvědčit, že pokud se děti nebudou hýbat, budou mít později zdravotní i pracovní problémy. Musíme hodiny tělocviku zatraktivnit a vytvořit vztah dětí k pohybu. A přimět rodiče a lékaře, aby jim nepsali omluvenky, pokud děti nemají legitimní důvody,“ dodává Hnilička.

Reklama

Doporučované