Hlavní obsah

Co zjistila policie o Faltýnkovi a jeho synovi? Jejich vliv vábil šíbry

Foto: Seznam Zprávy

„Byly týdny, kdy o mně vyšlo 100 článků o tom, jaký jsem darebák. Mluvilo se tu o zdrcujících odposleších, ve skutečnosti ale nic zdrcujícího neexistuje,“ řekl Seznam Zprávám druhý muž hnutí ANO, jehož jméno vyskakuje u dvou citlivých kauz.

Reklama

Jaké je postavení Jaroslava Faltýnka a jeho syna v citlivých kauzách dotací a korupce? Na odposleších, s jednou výjimkou, neuvázli napřímo. Bavily se o nich třetí osoby, které obdivovaly jejich moc a chtěly se oběma mužům zalíbit.

Článek

Dvě velké kauzy, v nichž zaznívá jméno Faltýnek. Jak v korupční kauze v Brně zvané Stoka, tak v dotačním případu kolem fotbalového bosse Miroslava Pelty se v policejních spisech objevují zmínky o druhém nejmocnějším muži hnutí ANO Jaroslavu Faltýnkovi, potažmo jeho synovi Jiřím Faltýnkovi.

Ani jeden z nich není obviněný. Z jejich dosavadních vyjádření plyne, že si nepřipouští, že by tomu mělo být do budoucna jinak.

Seznam Zprávy v obou kauzách již několik měsíců přinášejí řadu odhalení. Na základě analýzy spisových dokumentů a rozhovorů s oběma muži lze rekonstruovat jejich postavení v inkriminovaných případech.

Základem je, že policie disponuje sledkami a odposlechy, na kterých však - s jednou výjimkou - nejsou zachyceni přímo otec a syn Faltýnkovi, ale jen další osoby, které se o nich baví. Ti, kteří se o nich baví, jsou navíc nedůvěryhodné, vyšetřované či již odsouzené osoby.

„Kdyby byli vyšetřovatelé střelci a riskovali, možná je zkusí obvinit. Jenže nemají nabito, byla by to dopředu prohraná bitva u soudu,“ komentoval situaci právník a zdroj Seznam Zpráv blízký brněnskému vedení Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), která případ vyšetřuje.

Osamostatněný výběrčí?

V červnu se rozběhne u soudu sledovaný případ sportovních dotací, kvůli kterému na lavici obžalovaných usedne skupinka úředníků a manažerů v čele s fotbalovým bossem Miroslavem Peltou.

Šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek mezi nimi není, v obžalobě se však o něm píše - vedle politiků dalších partají - na 14 stránkách (z celkových 298).

Exnáměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová byla klíčovou spojkou tehdejšího šéfa Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslava Pelty (oba jsou hlavními obžalovanými). Spolu mimo jiné domlouvali, komu je dobré či výhodné přidělit dotaci. Řeč mezi nimi přišla i na Faltýnka, který se zajímal zejména o vyřízení dotace na výstavbu tělocvičny v Jeseníku.

„Kratochvílová popisovala, že na ni včera ječel Jaroslav Faltýnek, že mu nevyšel ten Jeseník, kdy Kratochvílová uváděla, že se nedala a že mu řekla, že umí všechno, ale nemůže obhajovat projekty, které vypadnou už na formálním hodnocení, kdy poté propojila starostu Jeseníka s jejím mezičlánkem,“ uvedli vyšetřovatelé do obžaloby.

O Faltýnkovy mocenské schopnosti se zajímal zejména majitel jabloneckého fotbalového klubu Pelta. „Pelta uváděl, že jsou z Faltýnka všichni zklamaní, že se z něj stává klasický výběrčí pro sebe,“ píše se v textu obžaloby.

Faltýnek přiznává, že se o jesenickou halu zajímal, s Peltou dle svých slov nic společného neměl. „Netuším, nevím, proč to o mně vykládal. Jediné, co jsem řešil, byla výstavba haly v Jeseníku. Přišel za mnou starosta (Adam Kalous, dnes poslanec ANO, pozn. red.) a zeptal se mě, jestli mohu na Ministerstvu školství zjistit, že je jejich žádost o dotaci v pořádku,“ řekl Seznam Zprávám druhý muž hnutí ANO.

Důvod, proč jesenický projekt nezískal finanční podporu od Ministerstva školství, byl dle něho formální. S náměstkyní Kratochvílovou jednal na úřadech. „Bylo to na ministerstvu a ve Sněmovně. V tom slavném bytě jsem fakt nebyl. Kdyby jo, už by to přece bylo venku. Do toho bytu jinak chodilo hodně lidí,“ poznamenal na adresu apartmánu, ve kterém se Pelta scházel se svými spojenci. Pro jejich smůlu - byt byl prošpikovaný policejními odposlechy.

Na jednání s Faltýnkem se policie během vyšetřování ptala i tehdejší ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD). Ta ve své výpovědi Faltýnkovu verzi podpořila. „Zda byla požádána Jaroslavem Faltýnkem či někým z hnutí ANO o preferování projektů města Jeseník, odpověděla, že nikoliv. Byla však informována po hodnocení žádostí Pavlem Kaňkou o situaci v žádosti o investici Jeseník, pouze v tom ohledu, že byl dotazován starostou příslušného města, který jej informoval o tom, že žádost byla vyřazena z formálních důvodů,“ zapsala policie do obžaloby.

Třicetník pro Efka?

Třetí osoby o Jaroslavu Faltýnkovi, respektive jeho synovi Jiřím, hovoří i v korupční kauze Stoka. V případu cinknutých veřejných zakázek na brněnských úřadech se baví podnikatelé iráckého původu o jejich vlivu, případně o tom, kolik peněz měli Faltýnkovi dostat bokem.

„Žes okradl Faltýnky a žes jim dal třicet procent místo těch padesáti, jak jste se domluvili. Tak toto vykládal Trunečka o tobě, aby se ochránil,“ zní doslovný přepis brněnského podnikatele Samana Talabaniho, který se sešel s tehdejším místostarostou Brna-střed Jiřím Švachulou, dnes hlavním obžalovaným ve Stoce.

Talabani v případu s policií spolupracuje, je jedním z obžalovaných. Čelí však dalším stíháním či již pravomocným rozsudkům, čímž trpí důvěryhodnost jeho slov. Jaroslav Faltýnek i jeho syn tvrdí, že Talabaniho viděli jednou v životě. Podle Faltýnkova syna měli s Talabanim nulový kontakt.

„Napojení na mého otce? To mě zaráží ještě více, protože ani oni se neznali. Já se aspoň pohybuji v brněnské politice, můj táta ale vůbec. Do doby, než se Talabani objevil v médiích, ani nevěděl, o koho jde. Nijak to ani nepotřeboval,“ řekl Faltýnek junior v rozhovoru pro Seznam Zprávy, ve kterém uvedl, že Talabani na jejich jméno „prodával teplou vodu“.

O Faltýnkovi juniorovi se rozvyprávěl i Talabaniho obchodní partner Basman Jaza. Validita jeho slov trpí opět nedůvěryhodností, neboť Jaza toho času pobývá ve vězení.

„Slyšel jsem, že nový systém vymyslel mladý Faltýnek. Tento systém spočíval ve vypisování zakázek do 2,5 milionu korun, kde je výběr pouze ze tří uchazečů. U těchto zakázek se následně navýšily vícenáklady, které pak stačí posvětit na radnici. Nikdo další to neřeší,“ řekl v červnu 2018 Jaza vyšetřovatelům.

Šéfa poslaneckého klubu ANO taková slova vytáčí. „Víte, mě nejvíc štve jedna věc. Už v minulém období jsem se setkal s tím, jak o mně někdo říká, že mě umí, že mě kasíruje, že pro něho lobbuji. Faltýnek něco chtěl, Faltýnek něco dělal. Přitom já je vůbec neznám, nikdy se mnou nemluvili,“ řekl 1. místopředseda ANO Seznam Zprávám.

Člověkem, kterého oba Faltýnkovi naopak dobře znají, je hlavní postava kauzy Stoka Jiří Švachula. Z dosud zveřejněných informací o spise Stoka však neplyne, že by policie nahrála přímo jejich hovor či že by je přichytila při něčem podezřelém. „Se Švachulou jsem se nikdy o brněnských zakázkách nebavil,“ tvrdí šéf poslanců Babišova hnutí.

Přistiženi na hotelu

Jiří Švachula sedí od března loňského roku ve vazbě. Byl to on, kdo Jaroslava Faltýnka propojil s předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petrem Rafajem.

Policie v listopadu 2017 zadokumentovala schůzky Faltýnka, Rafaje a ředitele české pobočky rakouské firmy Kapsch Karla Feixe v luxusních brněnských hotelech. Stalo se tak v době, kdy antimonopolní úřad měl dohlížet nad férovostí tendru na provozovatele mýta – a Kapsch byl zájemcem.

„Faltýnek řekl Rafajovi, že je potřeba udělat to, co chce Kapsch,“ shrnuli podle deníku Právo vyšetřovatelé obsah hovoru. Předseda poslaneckého klubu ANO loni na jaře ve Sněmovně účast na schůzkách potvrdil s tím, že vyjednával s cílem ušetřit státu na daném tendru peníze. „Kvůli mýtu jsem se scházel se všemi zájemci, nepopírám to. Chtěl jsem najít řešení nejlepší pro stát,“ dodal.

Tato zadokumentovaná schůzka je z dosud známých informací jediným momentem, kdy se detektivům podařilo Faltýnka nahrát přímo osobně.

První místopředseda ANO před téměř patnácti měsíci policii vydal laptop a telefon, od té doby jej však dle jeho slov policie v případu nekontaktovala.

„Byly týdny, kdy o mně vyšlo 100 článků o tom, jaký jsem darebák. Mluvilo se tu o zdrcujících odposleších, ve skutečnosti ale nic zdrcujícího neexistuje,“ je dnes Faltýnek přesvědčený o tom, že vyšetřovatelé na něho nic nemají.

Reklama

Doporučované