Hlavní obsah

Co znamenají naše sny? Vědci mají odpověď

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Věříte, že vám sny našeptávají plány jindy nevyzpytatelné budoucnosti? Je snář to první, po čem po ránu sáhnete? V tom případě vás výsledky nejnovější studie zřejmě nepotěší.

Článek

V historii lidstva snad neexistuje kultura, kdy se nepolemizovalo o významu snů. Pro mnoho starověkých kultur byly sny považovány za přímé pojítko s božstvem či nadpřirozené předtuchy. Novější freudovská psychoanalýza je považuje za vhled do nejhlubších a nejtemnějších hlubin našeho podvědomí.

A poslední studie zasvěcená snům na tyto freudovské úvahy navazuje. Vědci nedávno vyvinuli algoritmus, který na základě příběhů promítaných ve snech vytváří jejich vzorce. Výzkum, který byl tento týden publikován v časopise Royal Society Open Science , potvrzuje dlouhodobou teorii, že ve snech odrážíme sami sebe, naše žité zkušenosti a nejsou ničím jiným než pokračováním denní reality.

Algoritmus schopný analyzovat slova použitá v písemných popisech lidských snů vyvinul tým vědců z italské Roma Tre University a britské Nokia Bell Labs. Je schopen identifikovat lidi, zvířata a smyšlené bytosti za vyhledání klíčových podstatných jmen. Děje klasifikuje na základě sloves od interakcí přátelských až po agresivní. Pomocí této metody se vědci snažili vyzdvihnout tři složky snu: postavy, sociální interakce a emoce.

„Tyto tři dimenze jsou pro interpretaci snů považovány za nejdůležitější, protože definují samotnou snovou zápletku: kdo byl přítomen, jaké akce byly provedeny a jaké emoce byly vyjádřeny,“ uvádějí autoři v textu studie.

Algoritmus byl následně použitý k analýze více než 24 000 snů v textové podobě uložených v Dream Bank, veřejné databázi snů shromážděné pro psychologické výzkumné studie. Tato banka obsahuje sny stovek lidí od 30. let 20. století do roku 2017. Některé z nich se pro výzkum ukázaly jako obzvláště zajímavé, například zápisky ženy jménem Izzy, která své sny zaznamenávala denně po dobu 13 let, vietnamského válečného veterána nebo soubor 400 snů slepých lidí.

Zjištění vědců poskytuje podpůrné důkazy pro „hypotézu kontinuity“, která tvrdí, že obsah snu odráží současné myšlenky, pocity a silné zážitky spícího. Sny pak fungují jako jakási další kapitola navazující na prožité skutečnosti.

„Zjistili jsme, že většina reportů o snech byla ve skutečnosti jen pokračováním toho, co lidé pravděpodobně zažijí ve skutečném životě,“ uzavírají vědci. „Stejně jako ve svých skutečných životech měly ženy sklon být přátelštější a méně agresivní než muži. Izzy se do erotických snů promítaly negativní emoce z dospívání, náš válečný veterán zažil neobvyklé návaly vzteku a do snů lidí z USA ze 60. let 20. století se promítala vysoká agresivita přesně v souladu s oficiální statistikou kriminality,“ dodali. „Všechny tyto výsledky podporují myšlenku, že skutečně existuje kontinuita mezi tím, co jednotlivci prožívají v reálném životě, a tím, o čem sní.“

Reklama

Doporučované