Hlavní obsah

Co znamenají spor Google a Huawei pro zákazníky čínské firmy? Mohou přijít o Youtube i mapy

Google omezí podporu Androidu v telefonech Huawei.Video: Šimon Felenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Americká společnosti Google v noci na pondělí oznámila, že omezí aktualizace mobilního operačního systému Android na telefonech značky Huawei. Pro nového zákazníka to v praxi například znamená, že na telefonu nebude mít předinstalované aplikace jako YouTube nebo Google Maps.

Článek

Minulý týden zařadilo americké ministerstvo obchodu firmu Huawei na černou listinu (tzn. Čína nebude moci bez povolení kupovat americké součástky jako například mobilní čipy). V noci na pondělí pak digitální gigant Google oznámil, že omezí využívání systému Android na zařízeních Huawei, čímž do značné míry ovlivní konkurenceschopnost čínského výrobce. Informovala o tom britská BBC.

Stanou se mobily Huawei nepoužitelnými?

Toto tvrzení bude pravděpodobně platit jen do určité míry, upozorňuje zpravodajský web BBC. Zásadní restrikce se budou týkat jen nových modelů od značky Huawei. V úterý firma odhalí čerstvý model Honor 20, ten by měl být, alespoň ze začátku, ještě plně podporován. Současní zákazníci Huawei, jejichž zařízení mají schválené certifikáty, budou mít nadále plný přístup k aplikacím z obchodu Google Play, pokud ho další systémová aktualizace neomezí.

„Tisková mluvčí ministerstva pro průmysl a bezpečnost Spojených států prohlásila, že zhruba do devadesáti dnů se mohou přísné podmínky rozvolnit,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Aleš Špidla, odborník na kybernetickou bezpečnost a prezident Českého institutu manažerů informační bezpečnosti.

Google nemůže jednoduše zakázat Android jako takový, neboť Android je open-sourcová aplikace a jako taková je vyvíjená bezplatně komunitou. Do značně míry ale Google ovlivňuje akceschopnost zařízení pomocí svých aplikací, připomíná BBC. Google vyvíjí například aplikaci Google Play, ve které si může uživatel stáhnout veškeré mobilní aplikace. Mimo jiné společnost zaštiťuje také vlastního e-mailového klienta Gmail.

Budoucí modely od Huawei už nebudou certifikovány a nebudou mít v nativním nastavení předinstalované aplikace od firmy Google. Týkat se to bude například aplikací YouTube, Google Photos, Google Maps nebo Google Play. Některé aplikace budou sice stále k dostání na webu, jejich shánění už ale nebude tak pohodlné a hlavně bezpečné. Hrozí tedy, že legálně nebude možné tyto aplikace získat.

Komu opatření ublíží více?

Google pravděpodobně nebude chtít vazby s Huawei úplně zpřetrhat. Už jen proto, že mobily Huawei jsou druhou (po Samsungu) nejprodávanější značkou mobilních zařízení se systémem Android, píše BBC. Podle čínské firmy telefony Huawei využívá více než miliarda lidí.

Společnost Huawei nicméně vzhledem k okolnostem vyvíjí vlastní operační systém. V zájmu Huawei je ale podporu Androidu obnovit. Čína si totiž vzhledem ke zmrazení importu amerických součástek bude muset pravděpodobně vyrábět vlastní čipy nebo procesory.

„Firma Huawei má obrovskou výhodu, že vlastní obrovský domácí trh,“ informoval Špidla. „Pokud vyvine vlastní operační systém, může být jeho používání nátlakovým způsobem nařízeno na území Čínské lidové republiky, takže ten trh zůstane zachován.“

Huawei si vytvořila dostatečnou zásobu čipů a dalších kriticky důležitých součástek, aby svůj provoz zajistila na nejméně tři měsíce, informuje agentura Bloomberg. Zablokování dodávek pro Huawei může rovněž zbrzdit rozvoj bezdrátových sítí 5G po celém světě, což není v zájmu ani jedné strany. „Firma Huawei je držitelem zhruba 150 patentů na vývoj 5G sítí,“ řekl Špidla.

Neakceptují firmy zbytečně špičkování mezi USA a Čínou?

„Jim to ukládá zákon,“ poukázal Špidla. „Ministerstvo pro průmysl a bezpečnost Spojených států má seznam firem, kterým nemůže poskytovat technologie, jejichž zneužití by mohlo ohrozit bezpečnostní zájmy Spojených států. Na černou listinu se firma Huawei dostala 16. května.“

Ačkoli kauza s údajným špionážním softwarem v zařízeních Huawei se táhne už dlouhou dobu, dosud se nepotvrdilo, že firma někoho skutečně účelně odposlouchávala.

Společnost ve středu informovala, že vytvoří antišpionážní dohodu, která bude zemím světa garantovat, že je Huawei nebude špehovat. Firma dlouhodobě tvrdí, že je nezávislá na čínské politice.

Reklama

Související témata:

Doporučované