Hlavní obsah

Coby mladík byl Petrescu u velkého odstřelu Sparty, teď se trenér Kluže utká se Slavií o Ligu mistrů

Foto: Profimedia.cz

Dan Petrescu, legenda rumunského fotbalu, ale i londýnské Chelsea, ve které odehrál zásadní část své kariéry. Dnes coby trenér povede tým CFR Kluž proti pražské Slavii.

Reklama

Fotbalisty Slavie čeká první bitva o Ligu mistrů s týmem rumunské Kluže. Představme si blíže tým z Transylvánie, který už se s českými celky v nedávné minulosti v pohárové Evropě několikrát potkal. A dnes ho do boje coby trenér povede Dan Petrescu, legenda nejen rumunského fotbalu, ale třeba i londýnské Chelsea.

Článek

Není pochyb o tom, že se Jindřich Trpišovský již v mladém trenérském věku 43 let vypracoval k opravdu mimořádné odborné erudici. Však také přednostem jeho Slavie letos po čtvrtfinále Evropské ligy tleskal i Maurizio Sarri, tehdy kouč Chelsea, s níž slávisté v dubnu své fotbalové síly změřili.

Nicméně kariéru profesionálního fotbalisty Trpišovský za sebou nemá. Na rozdíl od svého dnešního protějšku, kterým je Dan Petrescu. Pro něj dokonce platí, že zatímco s Kluží teď coby její trenér řeší problém, jak se přes Slavii do Ligy mistrů dostat, v mládí coby fotbalista řešil rébusy úplně jiné. Konkrétně jak velké evropské poháry vyhrávat.

Bylo mu teprve 21 let – a už nastoupil ve finále tehdy nejsledovanějšího evropského poháru. Pravda, pro Steauu Bukurešť, v jejímž dresu se na pravém kraji obrany ve finále Poháru mistrů evropských zemí v roce 1989 objevil, to tehdy nedopadlo tak dobře, jako o tři roky dříve, když ve finálovém souboji s Barcelonou triumfovala.

Ale i tohle prohrané finále, ve kterém Steauu pokořil tým AC Milán výsledkem 4:0, dalo tak jako tak velmi dobrý předpoklad vynikající kariéře, jíž se dnes Dan Petrescu může svým svěřencům bez uzardění pochlubit. Včetně jejího začátku.

Pokud si na ten zápas vůbec ještě vzpomene, pak totiž ve své dnešní motivační řeči možná zmíní i svůj zážitek z Prahy, ve kterém v září 1988, pravda, nehrála hlavní roli Slavia, ale její odvěký rival. Ano, teprve dvacetiletý Petrescu se osobně podílel na její historické potupě z 1. kola PMEZ, kdy na Letné tým s Chovancem, Skuhravým či Bílkem jen zoufale sledoval, jaká že to z Bukurešti dorazila neuvěřitelná „eskadra smrti“.

Steaua s Hagim, Lacatusem, ale i Petreskem na pravém beku tehdy vyhrála v Praze naprosto drtivě 5:1. Však se podívejte sami:

A silná Steaua nakonec právě v tomto ročníku 1988/89 dokráčela až do zmiňovaného barcelonského finále, ve kterém ovšem Iordaneskův tým pro změnu dostal „nafackováno“ od AC Milán, tehdy těžícího z geniálního trenérského rukopisu Arriga Sacchiho.

Dvěma góly v tom finále zatížil konto Steauy Marco van Basten a dalšími dvěma Ruud Gullit.

Právě s Gullitem se pak Petresku znovu potkal o sedm let později. To když nizozemský elegán s copánky ve vlasech nastoupil coby manažer do Chelsea, kam mezitím dovedly fotbalové cesty i Petreska.

To už měl rumunský obránce za sebou angažmá v italské Fogii, kde se jeho talent rozvinul pod trenérem Zdeňkem Zemanem, následovala sezona v Janově a další už na Ostrovech, v Sheffieldu Wednesday. Odtud už si ho Glenn Hoddle vymínil do Chelsea.

A pod jeho nástupcem Gullitem pak Chelsea s Petreskem v sestavě vyhrála v roce 1997 FA Cup. Rok nato ovládla Chelsea i Pohár vítězů pohárů. Petrescu hrál ve finále proti Stuttgartu na pravém kraji zálohy vedle Dennise Wise – a jediný, vítězný gól utkání tehdy podepsal Gianfranco Zola.

Tým už vedl coby hrající manažer Gianluca Vialli, se kterým se ale Petrescu později pekelně rozhádal, načež se v Chelsea ocitl na slepé koleji. Hrál pak ještě za Bradford či Southampton. A v reprezentaci i díky startům na dvou turnajích MS a dvou Eurech posbíral úctyhodných 95 zápasů.

Nicméně když už uzavíral hráčskou kariéru v Nationalu Bukurešť, volně tu coby asistent Waltera Zengy přešel na platformu své nové, trenérské role. A také tahle práce mu jde čile od ruky. Jeden rumunský ligový titul vyhrál s Urziceni, dva s Kluží, třikrát si šel na pódium pro trofej určenou rumunskému Trenérovi roku. k tomu si připište postup s Krasnodarem do ruské ligy nebo výhru v Čínském poháru s klubem Jiangsu Suning.

Právě čínský kapitál ostatně vytáhl až na hranu účasti v Lize mistrů i pražskou Slavii, která se s týmem CFR Kluž, který nyní Dan Petrescu vede, zrovna dnes večer o miliony z nejbohatší pohárové soutěže kontinentu utká.

Zatímco Slavia hrála zatím Ligu mistrů jedinkrát, to když před 12 lety tým trenéra Karla Jarolíma zaskočil v play off tým Ajaxu, v historii klubu CFR Kluž najdeme dokonce už tři starty v elitní evropské fotbalové společnosti.

A to přesto, že nejvyšší rumunskou soutěž hraje CFR Kluž až od roku 2004, kdy ho mezi elitu vytáhly peníze Árpáda Pászkányho, významného developera, s jehož jménem je spojená prvotní slavná éra klubu.

Do ní se vešly tři mistrovské tituly (2008, 2010 a 2012) , stavba moderního stadionu pro 23 000 lidí. A také tři zmíněné starty v Lize mistrů.

V roce 2008 kvůli nim zavítaly do Transylvánie AS Řím, Chelsea a Bordeaux, o dva roky později pak znovu Římané, Basilej a Bayern Mnichov.

Tyhle starty zajistil Kluži nepřímo rumunský mistrovský titul. V roce 2012 se pak Kluž dostala do soutěže z kvalifikace přes Liberec a Basilej. Kluž pak hrála skupinu s Bragou, Manchesterem United a Galatasaray. A skončila v ní třetí, takže tuhle svoji nejúspěšnější pohárovou sezonu zakončila až na jaře duely s Interem Milán.

Jak už jsme naťukli, jeden český skalp v bojích o Ligu mistrů už tedy Kluž v minulosti ulovila. V srpnu 2012 dvakrát porazila Slovan Liberec pod vedením Jaroslava Šilhavého. V Rumunsku 1:0, v Liberci 2:1, když jediný gólový úspěch Severočechů zaznamenal Josef Šural.

Kluž

Čtvrté největší rumunské město jménem Kluž je centrem Sedmihradska, kde se po staletí mísil rumunský živel s maďarským, ale i německým. Dalším názvem užívaným pro Sedmihradsko bývá někdy Transylvánie, která v mnohých asociuje myšlenku na mýtického hraběte Dráculu. Jenže jeho údajný hrad Bran nenajdete u Kluže, ale u jiného rumunského města jménem Brašov.

Mimochodem: Po návratu z Kluže objevili lékaři lehkou plicní embolii u Jiřího Štajnera, který tak může být rád, že pro něj alespoň po zdravotní stránce dopadlo všechno dobře, protože zrovna létání této nemoci spojené se srážlivostí krve opravdu nesvědčí.

Nynější sportovní ředitel Slavie Jan Nezmar tehdy coby liberecký útočník do Rumunska necestoval, kvůli zlomenému prstu na noze, v odvetě pak na hřišti absolvoval čtvrthodinku, ve které už s nepříznivým výsledkem nic nezmohl. Ostatně i tento zápas si můžeme připomenout:

Zajímavé je, že v klužském dresu absolvoval tehdy před 7 lety oba zápasy Ciprian Deac, který se tehdy zrovna vrátil z ne zcela úspěšného angažmá v bundesligovém Schalke. A stejný Deac může ještě ve svých 33 letech proti Slavii naskočit i dnes večer.

Už o něco dříve, v sezoně 2009/10 se s Kluží ve skupině Evropské ligy potkala pražská Sparta. A dvakrát zvítězila 2:0 a 3:2. Letenskou obranu tehdy ovšem nemálo trápil Lacina Traore, tehdy 19letý útočník z Pobřeží slonoviny, který zrovna v Evropě začínal.

Jeho dvoumetrová postava byla od té doby k vidění i v dresech Krasnodaru, Machačkaly, Monaka, Evertonu, CSKA Moskva, Gijonu či Ujpešti. A zrovna před pár dny se právě Lacina Traore do Kluže vrátil. Na soupisce pro utkání se Slavií ale podle všeho nefiguruje.

V roce 2009 působila v Kluži i česká trenérská dvojice Dušan Uhrin mladší – Aleš Jindra. Zhruba o pět let později se klub ocitl v tíživé ekonomické krizi. Kvůli platební neschopnosti opustila CFR Kluž řada hráčů, asociace klubu odečetla 24 bodů, ale soud mu je pak zase vrátil. A ze spodku tabulky ho tehdy vytlačil zpět na třetí pozici.

Od roku 2017, kdy klub převzal současný oficiální majoritní vlastník Marian Băgăcean, už se zase nad fotbalovou Kluží mračna rozplývají, v uplynulých dvou sezonách klub zaznamenal další dva mistrovské tituly.

V kvalifikaci Ligy mistrů klub loni nezvládl duely s Malmö. A do Evropské ligy se pak nedostal přes lucemburské Dudelange, což v Rumunsku považovali za národní fotbalovou katastrofu.

Letos Kluž v předkolech Ligy mistrů zatím všechno napravuje, neboť dosud postupně zdolala Astanu, Maccabi Tel Aviv a ve třetím předkole překvapivě i Celtic Glasgow.

Kluž a Slavii teď od Ligy mistrů dělí jen vzájemný souboj na dvě pokračování. To první dnes večer od 21 hodin. Odveta se hraje v Praze ve středu 28. srpna.

Reklama

Související témata:

Doporučované