Hlavní obsah

Coca-Cola kupuje kavárenský řetězec Costa za téměř 112 miliard korun

Foto: Shutterstock.com

Coca-Cola bude po dokončení transakce konkurovat například společnosti Starbucks.

Reklama

Coca-Cola kupuje jeden z největších řetězců kaváren na světě. Šéf společnosti Costa Dominic Paul teď doufá v rychlejší rozvoj aktivit.

Článek

Americký nápojový gigant Coca-Cola se dohodl na převzetí britského řetězce kaváren Costa v přepočtu za zhruba 112 miliard Kč. Costa je podle agentury Reuters druhým největším řetězcem kaváren na světě. Působí rovněž v České republice, kde má podle svých internetových stránek 46 kaváren.

Coca-Cola bude po dokončení transakce konkurovat například společnosti Starbucks, která je s téměř 29 tisíci poboček největším řetězcem kaváren na světě. „Horké nápoje jsou jedním z mála nápojových segmentů, ve kterých Coca-Cola nevlastní globální značku. Costa nám poskytne přístup k tomuto trhu prostřednictvím silné kávové platformy,” uvedl generální ředitel společnosti Coca-Cola James Quincey.

Coca-Cola koupí firmu Costa od britské společnosti Whitbread. Ta řetězec získala v roce 1995 za pouhých 19 milionů liber. Řetězec tehdy provozoval pouze 39 kaváren. V současnosti má Costa přes 2400 kaváren v Británii a dalších zhruba 1400 kaváren v zahraničí. Analytici předpokládají, že Coca-Cola využije svou distribuční síť k posílení expanze řetězce.

Transakci ještě musejí schválit akcionáři firmy Whitbread a regulační úřady. Předpokládá se, že bude dokončena v první polovině příštího roku. „To, že se staneme součástí systému společnosti Coca-Cola, nám umožní rychlejší rozvoj aktivit,” upozornil šéf společnosti Costa Dominic Paul.

Podle analytiků je hodnota transakce výrazně vyšší, než se předpokládalo. Cena akcií společnosti Whitbread díky tomu na začátku dnešního obchodování vzrostla téměř o pětinu.

„Tato transakce je skvělou zprávou pro akcionáře,” uvedla generální ředitelka společnosti Whitbread Alison Brittainová. Upozornila, že firma hodlá velkou část peněz získaných prodejem Costy vyplatit svým akcionářům. Část peněz má být využita také ke snížení dluhu a k příspěvku do penzijního fondu.

Společnost Whitbread již v dubnu oznámila, že se rozhodla oddělit řetězec Costa do samostatné firmy. Coca-Cola následně přišla s nabídkou na převzetí řetězce, kterou vedení Whitbreadu jednohlasně schválilo, napsala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Doporučované