Hlavní obsah

Potřebuje peníze, všichni od Trumpa ho opustili. Co přineslo slyšení s prezidentovým exprávníkem?

Summit Donalda Trumpa i svědectví Michaela Cohena komentuje Tomáš Klvaňa.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Výpověď bývalého osobního právníka Donalda Trumpa Micheala Cohena před Kongresem příliš mnoho nových informací o osobě amerického prezidenta nepřinesla. Spíše potvrdila, co si nezávislý pozorovatel už dávno myslel. Tak hodnotí Cohenovo vystoupení americká liberální média. Podle těch nakloněných Trumpovi šlo o cirkus.

Článek

Vystoupení bylo výbušné, ale nic nového nepřineslo, napsal v redakčním komentáři The Washington Post. Prezident je lhář s vadným charakterem a možná zločinec, což není novinka pro nikoho, kdo vládu sleduje nezaujatým pohledem, dodal list.

Podle komentáře The New York Times není jasné, zda Cohenovo svědectví někam posune politickou dynamiku vyvolanou sérií skandálů, jež polarizovaly Washington a zda přiblíží ústavní žalobu na Trumpa.

Devítihodinové slyšení v Kongresu přenášené televizními stanicemi vykreslilo Cohena jako zlomeného, občas vzlykajícího muže s kruhy pod očima, který se opakovaně omlouval rodině. Prezidenta označil za lháře a rasistu, který ke lhaní nutí i ostatní. Slyšení ale nepřineslo žádný přímý důkaz, který by Trumpa či jeho kampaň usvědčoval z volební spolupráce s Ruskem.

Televize Fox News, nakloněná Trumpovi, označila slyšení v Kongresu za cirkusové představení zinscenované demokraty. Podle komentátora Seana Hannityho mělo poškodit prezidenta, jenž „cestoval dvacet hodin do Vietnamu, aby zajistil bezpečný svět pro naše děti a vnuky“. Demokraté a „hysterická média“ podle Hannityho upřednostňují politikaření před zájmy státu.

Sám Trump na dnešní tiskové konferenci v Hanoji řekl, že ve středeční Cohenově výpovědi bylo „mnoho lží“, ale že v jednom řekl pravdu: že k žádné tajné spolupráci Trumpova volebního týmu s Ruskem nedošlo. Samo slyšení uspořádané během summitu se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem považuje Trump za „příšernost“.

Dá se ale věřit Cohenovi? Komentátor Tomáš Klvaňa Cohena v rozhovoru pro Seznam označil za usvědčeného lháře. „Jeho obrácení se musí brát s rezervou. Absolutně ho opustili lidé z okolí Donalda Trumpa. Potřebuje peníze na své právníky,” odůvodnil jeho současné vystupování.

Nicméně uznal, že Cohen přinesl několik poměrně nezvratných důkazů pravděpodobně zločinného vystupování Donalda Trumpa, což mu může velmi uškodit. Otázka impeachmentu, neboli ústavní obžaloby, která by posléze vedla k sesazení Trumpa z jeho funkce, je tedy na stole. Na základě Cohenova svědectví ale podle Klvani nelze předpokládat, že by nějaký demokrat přišel s tímto nápadem. Naopak, budou prý přicházet další svědectví.

Washingtonský rozkol

Americká média se shodují na jedné věci, kterou nelze výpovědi Michaela Cohena upřít. Ukázala, jak hluboký příkop leží mezi republikány a demokraty.

Republikáni dali najevo, že Cohena považují za „podvodníka, lháře, odsouzeného zločince a budoucího federálního vězně“.

Vedoucí představitelé demokratů se razantním komentářům vyhýbají, napsal server Politico. Šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová novinářům řekla, že z Cohenova prohlášení kvůli zaneprázdnění „neslyšela ani slovo“. Zdrženlivý byl i vůdce sněmovní demokratické většiny Steny Hoyer: „Musíme počkat na zprávu vyšetřovatele Muellera a seznámit se s jejím obsahem.“

Pro demokraty je teď nejcitlivější otázka, zda podat ústavní žalobu na Trumpa, soudí Politico. Cohenovo slyšení je k rozhodnutí neposunulo, a tak musejí čekat na zprávu Roberta Muellera, který pátrá po stopách ruského podílu na Trumpově volebním vítězství. Pelosiová zatím drží na uzdě radikální křídlo strany, které po takzvaném impeachmentu volá. Je ale otázkou, jak dlouho to vydrží, napsal server.

Reklama

Související témata:

Doporučované