Hlavní obsah

Čokoláda a cestování. Jaké výhody skýtá krátkodobý turistický pronájem?

Co obnáší poskytování krátkodobého pronájmu, jsme se zeptali hostitelky Jany.Video: Tereza Nováková

 

Reklama

Většina lidí vyráží v letní sezoně na dovolenou. Způsob výběru ubytování ve vybraných destinacích změnily služby poskytující krátkodobý pronájem jako Airbnb, Flipkey nebo třeba HomeAway. Vedle klasických hotelů si tak lidé mohou vybrat ubytování sami. Mohou se ale stát i hostiteli. Jaké je to pronajímat nemovitost v Praze, jsme se zeptali přímo jedné z hostitelek.

Článek

Hostitelka Jana Komínová pronajímá nemovitosti přes web Airbnb už od roku 2012. Jako studenti začali s přítelem pronajímat byt o víkendech, kdy byli mimo město. Příjmy z pronájmu jim pokryly celý nájem, a tak se rozhodli své služby rozšířit. V současnosti Jana spravuje několik apartmánů po Praze. Věnuje se i poradenské činnosti a pomáhá ostatním hostitelům.

Jana na práci hostitele vidí především pozitiva. „Baví mě určitě ten kontakt s lidmi, protože jezdí z různých koutů světa a jsou rozličných kultur. Jezdí rodiny, kamarádi, páry a je hrozně fajn se potkávat s cizími lidmi. Pokud sem jedou na delší dobu, vozí mi různé dárky. Vědí, že mám ráda čokoládu, protože to mám napsané na svém profilu, takže mi vozí různé sladkosti z různých zemí,” říká Jana.

Být hostitelem ale neznamená pouze předat klíče od bytu. Hostitel musí zajistit úklid, praní prádla, řešit případné problémy a hlavně komunikovat s klienty. „Neustále potřebují vaši podporu. To znamená, že jste na telefonu opravdu 24 hodin denně. A někdy už je to opravdu únavné,” popisuje svou práci hostitelka.

Stává se, že hosté s hostiteli udržují kontakt i po odjezdu a navštěvují se. To otevírá nové možnosti cestování i samotným hostitelům. „Mám teď známé v Madridu, za kterými jsem byla, a teď mě čeká výlet do Kanady, kde mám pár, který byl u nás hned zkraje našeho podnikání - a s těmi jsme neustále v kontaktu,” hovoří o dalších výhodách krátkodobého pronájmu Jana.

Turisté v Česku si čím dál tím častěji rezervují ubytování prostřednictvím aplikace Airbnb. Podle ředitelky datového výzkumu pro Airbnb Anity Rothové v minulém roce službu využilo přes jeden milion lidí a meziročně se počet ubytovaných zvýšil o 52 %. Využili tak služby asi jedenácti tisíc hostitelů.

Do budoucna prý ale krátkodobé pronájmy nemohou nahradit klasické ubytování v hotelu nebo podobných zařízeních. „S Airbnb je vždy spojeno trošku nepohodlí,” říká Jana. „Hotel má vše podle standardů, vše pěkné, uzpůsobené, chodí tam každý den paní na úklid,” říká Jana. Sama vždy volí typ ubytování podle cílové destinace.

Podobné služby jsou navíc celosvětově pod palbou kritky od ostatních obyvatel pronajímaných objektů a také od úřadů. Místním vadí příliv turistů a také zvyšující se ceny nájmů, úřadům třeba neprůhlednost celého nájemního procesu.

Reklama

Doporučované