Hlavní obsah

Čokoláda s příchutí whisky, chleba či vína. Ajala se experimentů nebojí

Foto: Archiv Ajala

Příprava čokolády.

Reklama

První tabulku dnes populární řemeslné čokolády prodala brněnská firma už na konci roku 2014.

Článek

Než se v Brně narodila opravdu podařená čokoláda, chvilku to trvalo. Zhruba rok. Ale pak už to šlo rychle.

Probuzení smyslů

Dostala jméno Ajala, což v jazyce starých Mayů znamená probuzení. Neboť právě to prožili manželé a majitelé firmy Filip a Silvie Teplí, když jim jeden kamarád přivezl jako dárek ze své cesty po Jižní Americe autentickou mayskou čokoládu. Chutnala úplně jinak než čokolády, které znali. Nebyla v ní dominantní sladká chuť, ale zvláštní jemnost a šťavnatost. Nadchla je natolik, že se začali zajímat, jak se pravá čokoláda vyrábí. A nakonec se rozhodli založit svou rodinnou Továrnu na čokoládu. Tedy spíše manufakturu.

Skoro tuna bobů

Úspěch se dostavil poměrně brzy. Jejich čokoláda získala pár medailí z evropských soutěží, začala se objevovat v moderních kavárnách a přes relativně vyšší cenu si rychle našla spoustu oddaných fanoušků. I když není primárně sladká, překvapuje svou unikátní a autentickou chutí. V současné době společnost Ajala zpracovává ve své výrobně v centru Brna 750 kilogramů kakaových bobů měsíčně.

Chuť Poslední večeře

Řemeslných výrobců čokolád už v Česku funguje několik, v čem je Ajala výjimečná, to jsou netradiční a značně kreativní příchutě. Mezi poslední novinky patří čokoláda s příchutí chleba či vína, které Ajala připravila jako svůj příspěvek k velikonočním svátkům, neboť pilíři poslední večeře bylo právě víno a chléb, další čokoláda s příchutí whisky byla zase připravena na svátek sv. Valentýna.

Inspirace indiány

„Náš přístup k čokoládě je inspirován indiány. Moc se to neví, ale indiáni byli velcí experimentátoři a do čokolády přidávali různá koření, bylinky a další různorodé ingredience, které jim prales poskytoval. I my jdeme podobnou cestou, jen s ingrediencemi, které pocházejí z celého světa. I když ty české máme stejně nejraději,“ vysvětluje filozofii Ajaly Filip Teplý.

S mákem a višněmi

V nabídce Ajaly je v současné době 26 druhů tabulkových čokolád. Vedle různých příchutí mohou zákazníci ochutnat také takzvané „single origin“, tedy čokolády vyrobené z bobů z jediné oblasti nebo farmy. Nejprodávanější čokoládou je dlouhodobě tmavá čokoláda s názvem Rustikální. „Je to tím, že naše zákazníky baví, jak jiná je oproti všem čokoládám, které se dají v Česku koupit,“ vysvětluje důvod obliby zakladatel manufaktury. A jaké novinky chystá Ajala na vánoční trh? Jednou z novinek je čokoláda s mákem a višněmi, která už je hotová.

Reklama

Související témata:

Doporučované