Hlavní obsah

Coca-Cola i Pepsi zdražily o desítky procent. Poláci se sžívají s daní z cukru

Foto: Profimedia.cz

Nová daň se kromě slazených nápojů týká i alkoholu do objemu 300 ml (ilustrační foto).

Reklama

„Ceny odrazují, ale tak to možná mělo být,“ pochvalují si polští lékaři novou daň z cukru. Kvůli ní výrazně zdražily mimo jiné slazené nápoje. Nová daň se týká i alkoholu, paradoxně ale může zvýšit jeho spotřebu.

Článek

„Naše děti jedí nejvíc cukru v Evropě. Ty mladší než 10 let jedí až 95 gramů denně, tedy 19 lžiček,“ varují lékaři z polského sdružení OPZZ. S podobným argumentem o ochraně zdraví Poláků novou daň obhajuje i polská vláda – chce předejít obezitě a dalším civilizačním nemocem.

Daň z cukru i placatek

„Lepší je nekonzumovat cukr, podobně jako je lepší nekouřit cigarety, protože způsobují nádory. Proto je kouření zatížené vysokou daní. A podobně i cukr: je nezdravý a většina rozvinutých států takový poplatek už dávno zavedla. Chceme být nerozvinutým státem, který se nedívá na systém komplexně?“ prohlásil nedávno Mateusz Morawiecki při obhajobě nové spotřební daně.

Od 1. ledna je v zemi účinný zákon o nové dani ze slazených nápojů a také z alkoholu v lahvích o objemu do 300 mililitrů. Takové třetinkové placatky se v Polsku nazývají „opičky“. Platí se také za nápoje s přidaným kofeinem nebo taurinem, které obsahují energetické nápoje. Cukrová daň by měla státu přinést ročně v přepočtu 18 miliard korun navíc. Vybrané peníze z 98 procent zamíří do zdravotnictví.

Limonády podražily o desítky procent

Nová daň se už projevila na cenách v obchodech. Výrazně zdražila například Coca-Cola, Pepsi a Fanta, ale i ledové čaje nebo džusy. Podle serveru Strefa Biznesu zdražila Coca-Cola v novém roce o desítky procent. Za 1,75 litru tohoto slazeného nápoje teď Poláci v obchodech zaplatí v přepočtu 37 korun, tedy o 12 korun víc než loni. Ceny ale nerostou všude stejně, některé obchody ponechaly původní ceny jako „akční“.

Malé lahve s alkoholem, v Polsku oblíbené zejména jako ochucené vodky, zdražily zhruba o šest korun na 100 mililitrů. Výrobci placatek na nová pravidla pro lahve do 300 mililitrů reagovali  navýšením objemu na 350 mililitrů.

Podle médií proto existuje riziko, že se navzdory vládnímu záměru spotřeba alkoholu naopak zvýší. Lidem, kteří denně vypijí dvě až tři „opičky“, se totiž vyplatí nákup lahví s větším objemem, a alkoholu tak vypijí víc.

V Evropě v posledních letech zavedlo cukrovou daň například Maďarsko, Francie, Belgie, Portugalsko a Katalánsko. Třetí rok platí taková daň ve Velké Británii a Irsku. S nastavením daně 1,20 zlotých na litr patří polská nová daň k těm nejvyšším v Evropě.

„Ceny v obchodech prudce vzrostly, což se bohužel některým lidem nelíbí,“ píší dál lékaři. Kromě nelibosti si z nové daně v prvních dnech Poláci na internetu i utahovali. Výjimkou nebyly ani vtipy o „luxusním zboží“, ve které se přes noc proměnily limonády. „Polák vydělávající minimální hodinovou mzdu si může koupit dvoulitrovou colu a ještě mu zůstane (v přepočtu) 15 korun!“ stojí v jednom z vtipů.

Další daň od konce února

Portál Money.pl ale upozorňuje, že žerty mohou jít brzy stranou. Už 25. února totiž budou muset prodejní sítě zaplatit vůbec poprvé daň z maloobchodního prodeje, což může vést ke zvýšení cen a zejména k omezení slevových akcí. Například Lidl zaplatí v přepočtu 1,2 miliardy korun a v Polsku populární Biedronka dokonce 4 miliardy.

Další nová daň, o kterou Polsko bojovalo u Soudního dvora EU, je podle ministerstva financí nastavena tak, aby nezatížila malé sítě a jednotlivé prodejny. Politici také ujišťují, že novou daň nepocítí zákazníci.

Reklama

Související témata:

Doporučované