Hlavní obsah

Comeyho zápisky o Trumpovi: Prezident se bývalému šéfovi FBI zmiňoval i o prostitutkách

Trump a Comey.Video: Veronika Krátká, AP, Reuters

 

Reklama

Bývalý šéf FBI James Comey si vedl poznámky k rozhovorům s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. V zápiscích se píše i o tom, že Trump s Comeym hovořil o bývalém hlavním bezpečnostním poradci Bílého domu Michaelu Flynnovi a zmiňoval se také o údajném obvinění ze styku s prostitutkami při návštěvě Moskvy.

Článek

Americký prezident Donald Trump vyjádřil loni v rozhovoru s Jamesem Comeym, nyní již bývalým ředitelem Federálního úřadu pro vyšetřování, vážné pochybnosti o úsudku hlavního bezpečnostního poradce Bílého domu Michaela Flynna. Vyplývá to z poznámek, jež si Comey po setkáních s Trumpem dělal a které v pátek získalo několik amerických médií včetně AP či CNN. Trump podle nich s bývalým šéfem FBI hovořil i o obvinění, jež se týká jeho údajného styku s prostitutkami v Moskvě v roce 2013. Prezident na Twitteru poznámky označil za důkaz, že nespolupracoval před zvolením od úřadu tajně s Ruskem.

Comeyho poznámky, které už dříve k dispozici dostal zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, ve čtvrtek americké ministerstvo spravedlnosti předalo v upravené podobě zástupcům tří výborů Sněmovny reprezentantů. Zápisky vzápětí získalo několik předních amerických médií.

V poznámkách bývalého šéfa FBI se píše například o jeho setkání s Trumpem v New Yorku v lednu loňského roku, krátce před prezidentskou inaugurací. Právě na této schůzce Trump údajně hovořil o obviněních, podle kterých byl v Moskvě v roce 2013 ve styku s prostitutkami. Opakovaně tato obvinění v rozhovoru s Comeym odmítl. Podle poznámek tehdejšího šéfa FBI mu Trump mimo jiné svěřil, že mu ruský prezident Vladimir Putin řekl, že Rusko má „jedny z nejkrásnějších děvek na světě“. Kdy Putin tento komentář údajně učinil, není jasné.

Zápisky popisují také setkání Comeyho s Trumpem zhruba týden po jeho uvedení do úřadu prezidenta. Trump šéfovi FBI tehdy údajně řekl, že od něj očekává loajalitu. V jednom z dalších rozhovorů americký prezident Comeyho údajně požádal, aby přestal vyšetřovat poradce Bílého domu Flynna.

„Poznámky Jamese Comeyho jsou venku a jasně ukazují, že nedošlo k žádné tajné dohodě ani žádnému maření. A také: prozradil utajované informace. Páni! Bude hon na čarodějnice pokračovat?“ napsal prezident v reakci na zveřejnění obsahu poznámek na Twitteru.

Trump nečekaně Comeyho odvolal počátkem loňského května. Prezident své rozhodnutí zdůvodnil tím, že v nyní již bývalého ředitele FBI ztratil důvěru a že ho chtěl zbavit funkce delší dobu. Spekulace o tom, že odvolání souvisí s vyšetřováním bývalého hlavního bezpečnostního poradce Bílého domu Michaela Flynna kvůli údajnému ruskému ovlivňování předloňských prezidentských voleb, prezident odmítl. Flynn ve své funkci poradce skončil už v únoru 2017.

Podle agentury Reuters se řada informací ze zápisků, z kterých v pátek citovala americká média, objevila už v Comeyho knize, jež vyšla pod názvem Vyšší věrnost tento týden a v níž bývalý šéf FBI Trumpa přirovnává k mafiánskému bossovi, pro něhož je jím vedená organizace a věrnost k jeho osobě nade vše.

„Věděl jsem, že může přijít den, kdy budu potřebovat záznam o tom, co se stalo, abych mohl bránit nejen sebe, ale i FBI,“ vysvětlil před časem Comey, proč si poznámky po setkáních s Trumpem dělal.

Reklama

Související témata:
Zápisky

Doporučované