Hlavní obsah

Conchita Wurst je HIV pozitivní. Svým prohlášením chce přispět k destigmatizaci lidí v podobné situaci

Vousatá zpěvačka je HIV pozitivní.Video: AP

 

Reklama

Zpěvačka Conchita Wurst, občanským jménem Thomas Neuwirth, informaci zveřejnila kvůli vydírání ze strany bývalého přítele.

Článek

Vousatá zpěvačka Conchita Wurst je nakažena virem HIV. 29letý rakouský transvestita s občanským jménem Thomas Neuwirth informaci zveřejnil na Instagramu.

„Jsem už mnoho let HIV pozitivní,“ stojí v prohlášení. Důvodem ke zveřejnění informace je vydírání ze strany bývalého přítele. „Coming out je lepší, než aby to vyšlo najevo od třetí osoby,“ vyplývá z něj.

Přes nákazu si prý Conchita Wurst ale zdravotně vede dobře, od diagnózy je pod lékařským dohledem a vir se na nikoho nepřenesl. Doufá, že dodá odvahu i ostatním a že podnikla krok proti stigmatizaci lidí, kteří se nakazili virem HIV, ať už v důsledku svého chování, nebo nezaviněně.

Fanoušci Conchity Wurst na zprávu podle agentury DPA reagovali s pochopením a vyjádřili jí respekt za odvahu.

Německá organizace na pomoc lidem nakaženým virem HIV Deutsche AIDS-Hilfe (DAH) veřejné přiznání ocenila, ale poukázala na to, že bylo učiněno až pod tlakem okolností. „To ukazuje, že ještě zdaleka nejsme u cíle, jímž je sebevědomý postoj bez diskriminace. Conchita Wurst bude v budoucnosti určitě silným hlasem směřujícím k tomuto cíli,“ řekl mluvčí organizace DAH Holger Wicht.

Conchita Wurst v ženských šatech a s vousy vyhrála soutěž Eurovize s písní Rise Like a Phoenix. Ihned se stala světovou celebritou a bojovnicí za toleranci. Zpívala i na půdě OSN či v Evropském parlamentu.

Reklama

Související témata:
Conchita Wurst

Doporučované

Hlavní zprávy