Hlavní obsah

Conte opět v čele italské vlády, Česko už není země bez spalniček a krize digitálního státu

Polední zprávy 29. srpna 2019.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

00:45 – Conte opět v čele italské vlády

Vypálený rybník Matteovi Salvinimu. Tak média popisují výsledek včerejšího jednání lídra Hnutí pěti hvězd Luigiho Di Maia s italským prezidentem Sergiem Mattarellou. Itálie nepůjde do předčasných voleb – populistické hnutí raději utvoří koalici s opoziční středolevicovou Demokratickou stranou. Premiérem by se měl opět stát Giuseppe Conte, nestraník za Hnutí pěti hvězd, který minulý týden podal demisi. Nesourodá koalice má zabránit Salviniho Lize severu získat v novém hlasování největší podporu – podle průzkumů by si krajně pravicová Liga mohla uzmout až 33 procent hlasů.

02:08 – Greta Thunbergová je v New Yorku

Greta Thunbergová po dvou týdnech plavby přes oceán dorazila do Spojených států. Bude tam několik měsíců. Během nich se mimo jiné zúčastní i klimatického summitu. New York mladou aktivistku přivítal s nadšením.

03:52 – Hurikán Dorian míří na Floridu

Bouře Dorian míří na Floridu a sílí na hurikán třetího stupně. Včera neočekávaně slabě udeřila na Portoriko. To se dodnes vzpamatovává z hurikánu María, který ostrov zasáhl v roce 2017 a připravil o život téměř tři tisíce lidí. Včera se na Twitteru kvůli Portoriku rozohnil americký prezident Donald Trump.

05:13 – Česko už není země bez spalniček

Spalničky v Česku. A nejen tady – také v Británii, Řecku a Albánii. Světová zdravotnická organizace těmto zemím zrušila status vymýcených spalniček. Nyní status „bez spalniček” platí pro 35 zemí z 53. Organizace proto vyzývá k posílení očkování a ke kontrole toho, aby se o vakcinaci nešířily dezinformace, a to především na sociálních sítích.

05:40 – Krize digitálního státu

Priorita vlády, na kterou se zapomnělo – digitalizace státní správy má být vlajkovou lodí, v rozpočtu na ni ale chybí peníze. Podle Ministerstva vnitra, které se o elektronickou komunikaci státu stará, schází stovky milionů – a bez nich prý úřady mezi sebou komunikovat nebudou.

07:25 – Drogy na letišti

Čím dál víc drog se do Česka dostane letadlem. Zákazníci si je objednávají online. Jak upozornil server Lidovky.cz, psi celníků najdou na pražském letišti zásilku s gramem kokainu i několikrát denně. Podrobnosti do studia přidal Vojtěch Gavriněv.

09:15 – Slavia v Lize mistrů

Po 12 letech si fotbalisté pražské Slavie znovu zahrají základní skupinu Ligy mistrů. Rozhodlo o tom vítězství 1:0 nad rumunskou Kluží v odvetě posledního předkola prestižní soutěže. Kromě velkého sportovního úspěchu jde také o zásadní finanční injekci do klubové pokladny, kam přiteče přes 400 milionů korun. V ochozech stadionu v Edenu byl i náš šéfkomentátor Jiří Hošek.

Slavia podle něj podala zprvu nervózní, ale poté už suverénní a taktický výkon. Výhra podle Hoška byla zasloužená. S myšlenkou, že jde o velký úspěch českého fotbalu, Jiří Hošek příliš nesouhlasí, myslí si, že jde primárně o úspěch klubu, trenéra Trpišovského a hráčů.

12:46 – Předpověď počasí

Reklama

Doporučované