Hlavní obsah

Corbyn se dostal pod tlak kvůli protižidovským náladám ve straně

Foto: Reuters

Labourista Jeremy Corbyn během rozhovoru pro BBC.

Reklama

Na Jeremyho Corbyna se snesla kritika za spoluzodpovědnost za antisemitské nálady v britské politice. Nedávno se dostal na titulní stranu listu The Jewish Chronicle, který upozornil na Corbynovo otevřené podporování lidí s antisemitskými názory, přátelství s představiteli hnutí Hamás a jeho kritiku Izraele. V úterním rozhovoru pro BBC se z něj novinář Andrew Neil snažil dostat omluvu. Nedočkal se.

Článek

„Osmdesát procent Židů vás považuje za antisemitu. To je docela velký podíl britských Židů. Nechtěl byste dnešní večer využít jako příležitost pro omluvu britským Židům za to, co se stalo?“ vybídl v rozhovoru pro BBC Neil Corbyna.

„Řeknu vám toto: Zavazuji se, že naše společnost bude bezpečná pro lidi všech vyznání. Nechci, aby se kdokoli cítil ohrožený, a naše vláda bude chránit každou komunitu…,“ začal Corbyn.

„Takže se neomluvíte?“ naléhal Neil.

„…proti obtěžování na ulicích, ve vlacích, v jakékoli formě běžného života,“ dodal Corbyn.

Corbynova slova o tom, že rasismus je „jedem společnosti“ a vláda chce „eliminovat hrozby antisemitismu a islamofobie“, Neila příliš nepřesvědčila. Po několikátém neúspěšném pobídnutí k omluvě vůči Corbynově prázdné odpovědi pronesl: „Vyjádřil jste se dost jasně a lidé si podle toho budou myslet své.“

Protestní odchod poslanců

Problém hluboce zakořeněného antisemitismu v britské politice okomentoval v úterním vydání deníku The Times i vrchní rabín Ephraim Mirvis. Podle něj Corbyn dovolil, aby v jeho straně zakořenil antisemitismus, a je kvůli tomu nezpůsobilý zastávat vysoké volené funkce.

Labouristy letos v únoru opustilo devět poslanců, kteří jako důvod uvedli mimo jiné i neschopnost strany zakročit proti antisemitským výpadům. „Drsnou pravdou je, že strana je tvrdší vůči těm, kdo si stěžují na antisemitismus, než vůči antisemitům,“ napsal tehdy jeden z nich, Ian Austin.

„Tvrzení, že strana dělá vše, co může, aby se vypořádala s protižidovským rasismem, a že vyšetřila každý jednotlivý případ, je lstivá fikce. Podle organizace Jewish Labour Movement existuje nejméně 130 jedinečných případů, některé z nich jsou staré několik let. Tisíce dalších byly navíc hlášeny, ale zůstávají nevyřešeny,“ uvedl rabín ve svém článku.

Naopak Konzervativní strana Borise Johnsona čelí nařčení Muslimské rady Británie z islamofobie. Vůdce konzervativců Johnson prohlásil, že „členové strany, kteří se provinili islamofobií, půjdou pryč jako první“.

Popírání holokaustu ve straně?

Úterní pořad BBC poukázal i na dva roky starý případ Lesley Perrinové, bývalé členky labouristické strany, která na sociálních sítích zveřejnila video popírající holokaust a vznesla pochybnosti o šesti milionech obětí. „Labouristé jí dali jen písemné varování. Žádné vyloučení, žádná nulová tolerance, jen písemné varování,“ upozornil novinář Neil Corbyna. Lesley Perrinová před dvěma lety na Facebook mimo jiné napsala: „Většinu mainstreamových zaujatých médií v USA financují instituce západního světa kontrolované sionisty.“

Jeremy Corbyn se ale proti nařčení o antisemitské náladě v jeho straně několikrát ohradil. „Židé byli v srdci naší strany a hnutí napříč historií,“ zveřejnil v srpnu minulého roku na svém Twitteru.

Britští voliči budou hlasovat 12. prosince v zásadních volbách, které rozhodnou některé klíčové otázky, včetně té, zda Británie opustí EU 31. ledna. Corbyn prohlásil, že v otázce brexitu zůstane neutrální, ale dodal, že pokud by byl zvolen, vyjednal by s Unií možnost opuštění do tří měsíců.

Reklama

Doporučované