Hlavní obsah

Češi rozjeli vyšetřování kvůli nakaženým sportovcům v Tokiu

Foto: Profimedia.cz

Český olympijský výbor.

Reklama

Český olympijský výbor zahájil vyšetřování případu šíření nemoci v charterovém letu do Tokia. První pozitivní test vyšel hned po příletu nenaočkovanému lékaři Vlastimilu Voráčkovi.

Článek

Český tým se v Tokiu od svého příletu potýká s několika případy pozitivně testovaných sportovců a členů realizačního týmu.

Seznam Zprávy zjistily, že prvním Čechem s pozitivním testem na koronavirus po příletu na olympiádu v Tokiu byl lékař Vlastimil Voráček. Český olympijský výbor (ČOV) jeho identitu potvrdil. Voráček se před LOH nenechal naočkovat proti covidu-19. Jde o ortopeda, který působí například v Centru pohybové medicíny Pavla Koláře. Voráček je také dlouholetým lékařem českého fedcupového týmu.

ČOV: Výsledek vyšetřování zveřejníme do 14 dnů

„Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval okamžitě zahájil vyšetřování, které povede společně s místopředsedou ČOV Filipem Šumanem. Dohlížet na jeho průběh bude ombudsman ČOV Alexander Károlyi. Toto vyšetřování se konkrétně zaměří na to, zda byla dodržena všechna bezpečnostní opatření proti šíření nemoci covid-19 před, v průběhu a po charterovém letu a jestli někteří jednotlivci při cestě nezanedbali své povinnosti. Výsledek vyšetřování bude zveřejněn do 14 dnů,“ napsal v tiskové zprávě Český olympijský výbor.

Český olympijský výbor také uvedl, že situaci bere maximálně vážně a že situaci výbor řeší také s organizátory olympijských her. „Vedení výpravy aktuální stav řeší v souladu s japonskými organizátory a úřady intenzivně téměř 24 hodin denně,“ dodává Český olympijský výbor.

Česká výprava na hrách v Tokiu má už pět nakažených. Plážového volejbalistu Ondřeje Perušiče, dalšího člena beachvolejbalového týmu, trenéra Simona Nausche a stolního tenistu Pavla Širučka. Nejnověji na seznam přibyla plážová volejbalistka Markéta Nausch Sluková (podrobnosti ZDE). Všichni letěli do Tokia s lékařem Voráčkem.

Tokio 2021 – speciál Seznam Zpráv

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

PROGRAM A VÝSLEDKY Dnes v Tokiu, Češi v akci, výsledky – ZDE

TOKIO Původní informace z Tokia, reportáže, profily vítězů – ZDE

Seznam Zprávy také zjistily, že v letadle navíc všichni cestující nedodržovali epidemická opatření. Hodně lidí nemělo po celou dobu letu nasazené roušky nebo respirátory „Drtivá většina je po nástupu do letadla sundala,“ řekl pod podmínkou anonymity jeden z účastníků letu.

„Všichni pasažéři byli dvakrát testováni v rozmezí 96 a 48 hodin před odletem, drtivá většina jich byla očkována. Když jsme dali na misku vah riziko cestování větší skupiny jedním letadlem oproti běžným linkám, zvolili jsme tuto variantu. V karanténě jsou například i britští sportovci, kteří letěli s nakaženým nesportovcem. To se bohužel v současné době stává. A ano, musíme uznat, že k porušení pravidel během letu došlo,“ přiznal ve středu ředitel komunikace Českého olympijského výboru Tibor Alföldi.

Reklama

Doporučované