Hlavní obsah

Covid-19 už nesmí zavřít školy, apeluje WHO

Foto: ČTK

Ilustrační snímek.

Reklama

Školy po celé Evropě by měly zůstat otevřené, apeluje na evropské státy ve společném prohlášení Světová zdravotnická organizace a dětský fond OSN (UNICEF) pro Evropu a Střední Asii.

Článek

„Pandemie způsobila nejkatastrofálnější narušení vzdělávání v historii,“ řekl dnes ředitel WHO pro region Evropy Hans Kluge. „Je zcela zásadní, aby vyučování ve třídách probíhalo bez přerušení,“ dodal. Státy by nicméně měly myslet na nutnost poskytnout studentům, pedagogům i dalšímu personálu bezpečné podmínky, píše se dále ve zprávě. Chodit do školy totiž představuje pro studenty jedinečnou příležitost, jak rozvíjet své sociální schopnosti, a podporuje to i jejich psychiku. Podle organizací by se mělo jednat o „primární cíl“ všech vlád.

„Vyzýváme všechny země, aby nechaly školy otevřené. Zároveň ale apelujeme na opatření, která mají minimalizovat riziko přenosu a šíření variant,“ řekl dále Kluge. Vzdělávací instituce by tak měly zůstat v chodu i přesto, že WHO dnes upozornila na zhoršující se pandemickou situaci, která „budí obavy“. V rámci několika doporučení zpráva radí, aby se školy v případě zhoršující se situace „zavřely jako poslední“ a „otevřely se jako první“.

„Pandemie není u konce,“ řekl dnes ředitel evropské pobočky UNICEF Phillipe Cori. „Děti a mladiství ale nemohou riskovat další rok narušené výuky. (Děti) byly tichými oběťmi pandemie,“ dodal v kontextu skutečnosti, že školy jsou pro některé žáky také útočištěm například před domácím násilím, které zažívají doma.

Podle WHO přistoupilo 44 z 53 evropských zemí k uzávěře škol v první pandemické vlně v dubnu 2020. Zatímco většina škol znovu otevřela v září, kvůli zhoršující se pandemické situaci loni na podzim a v zimě je mnoho států postupem času opět uzavřelo. Mezi nimi i Česká republika. Místní děti se tak zařadily mezi ty, které strávily na nedobrovolné domácí výuce nejvíce času.

Přehled, jak si vedlo Česko oproti jiným evropským zemím, jsme zmapovali v článku zde:

Šíření nákazy je dle WHO častější v rámci komunit, a školy jsou proto jedním z míst, kde k němu může docházet, uvádí zpráva. Organizace proto doporučila zařadit učitele i ostatní zaměstnance škol mezi klíčové pracovníky s přednostním právem na očkování. Stejně tak by měly dostat vakcínu děti starší 12 let se zdravotními potížemi, které je vystavují vyššímu riziku závažného průběhu onemocnění.

Reklama

Doporučované