Hlavní obsah

Covid-19 má 23 zaměstnanců firmy. Hejtman chce na testování povolat armádu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Covid-19 se objevil mezi zaměstnanci firmy Varroc Lighting na Novojičínsku. Je jich jen za dnešní den 23. Hygienici nařídili plošné testování celkem 1500 lidí. Hejtman požádal vládu, aby při plošném testování nasadila armádu.

Článek

Plošné testování začne v úterý. Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák požádal vládu, aby při plošném testování nasadila armádu. Vojáci by měli pomoci příští týden, kdy by se mělo testovat 6000 zaměstnanců OKD.

Lokální ohnisko nákazy ve společnosti Varroc se projevilo v důsledku nařízení hygieniků, podle nějž jsou pendleři povinni se jednou za dva týdny nechat testovat. „Začínáme mít velké problémy ve firmách, které zaměstnávají pendlery,“ konstatovala ředitelka krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová. „Řešíme pět firem nejenom na Karvinsku, ale spíš je to Ostravsko, Novojičínsko, kde jsou velké průmyslové zóny,“ dodala. Ve Varrocu jsou podle ní nakažení nejen pendleři, ale i někteří čeští zaměstnanci.

Plošné testování by u výrobce světelné techniky pro automobilový průmysl mělo začít v úterý. Hejtman doufá, že by napříště u podobných výskytů mohla pomoci armáda. Dnes by její nasazení v Moravskoslezském kraji měla řešit vláda. „Žádal jsem o to ministra zdravotnictví v pátek, ve čtvrtek jsme o tom jednali i v parlamentu, vzniká mylný dojem, že musí být stav nouze, aby zasahovala armáda. V dolech OKD armáda testovala a stav nouze nebyl,“ řekl.

Dodal, že bez pomoci vojáků se zdravotníci v kraji při tak masivním plošném testování neobejdou. Hlavně příští týden, kdy se má znovu testovat 6000 zaměstnanců OKD. „Bez pomoci armády se to zajistit nedá, testovat 6000 lidí v kapacitě, kterou máme. Nemůžeme zdravotníky přesměrovat na odběry, řeší si své povinnosti v nemocnicích,“ vysvětlil hejtman.

Svrčinová dodala, že testování v dolech OKD, kde bylo v posledních týdnech největší ohnisko koronavirové nákazy v zemi, začne 19. července. „Armádu už máme předjednanou. Domlouvá ji hygienická stanice. Čekáme jen na schválení vlády. Vzorky budeme odebírat ve třech dnech,“ prohlásila.

Problémy s pendlery má i Liberecko

Zhruba polovinu nových případů nákazy koronavirem v Libereckém kraji tvoří rovněž cizinci, nejvíce agenturní dělníci z Ukrajiny. Zasaženo je zatím asi deset firem z Liberce, nemocných jsou řádově desítky.

Jak Seznam Zprávám potvrdila mluvčí hygieniků Zuzana Balašová, ke zhoršení situace došlo v Liberci v průmyslových podnicích. Obecně podle ní v Liberci platí, že aktuálně se nákaza nejvíc šíří skutečně mezi zahraničními dělníky. Problém je, že může samozřejmě přeskočit i na lidi v jejich okolí.

Což potvrdila i Jana Prattingerová, ředitelka odboru protiepidemického. „Odkrývá se závažný epidemiologický problém spojený se zahraničními dělníky, kteří bydlí ve větších počtech na ubytovnách či v soukromých bytech a lékaře navštěvují zpravidla výjimečně. Stačí tedy jedna covid pozitivní osoba, která se vrátí z oblasti s výskytem onemocnění, a onemocnění se v jejich komunitě šíří, což znamená, že se může rozšířit do dalších podniků a firem. V současné době vnímáme existující ohnisko jako ‚průmyslové podniky Liberec‘ propojené zejména přes společné bydlení,“ podotkla

Reklama

Doporučované