Hlavní obsah

Delta a neposlušní. Přes tvrdá opatření covidový premiant nad nákazou nevyhrává

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Nový Zéland zaznamenal za uplynulých 24 hodin nejvyšší denní přírůstek nově nakažených (94) od vypuknutí pandemie. Zemi se přitom v boji s koronavirem dlouho dařilo.

Článek

Podobně vysoké počty nakažených evidoval Nový Zéland jen v počáteční fázi pandemie, kdy čísla nepřesáhla 90 nově nakažených. Situace se začala měnit v srpnu, kdy se objevila varianta delta, s níž se země nyní potýká. Úřady nárůst případů přičítají také lidem, kteří porušují pravidla, a neočkovaným. Nakažených bude podle expertů dále přibývat.

Na své limity by se podle nich měla dostat i zdravotnická zařízení. „S tím ostatním, co vidíme, budou naše denní přírůstky brzy v tříciferných hodnotách. Pokud ne zítra, tak pravděpodobně ještě tento týden,“ cituje epidemiologa Michaela Bakera britský server The Guardian. „V současné době neexistuje příliš velký prostor pro chyby, pokud jde o závod mezi šířením infekce a očkovací kampaní,“ uvedl epidemiolog Shaun Hendy, který již dříve spolupracoval s tamní vládou na predikci vývoje pandemie. I on varuje před přetlakem na testovací a trasovací zařízení a limity nemocničních kapacit.

Nejvíce případů (87) registruje město Auckland a okolí, informovala dnes agentura Reuters. A to navzdory tvrdému lockdownu i uzavření hranic. Největší novozélandské město je v karanténě navíc už dva měsíce. V pondělí ji premiérka Jacinda Ardernová na další dva týdny prodloužila.

Virus se aktuálně šíří především mezi mladými. Mladších 39 let je v tamních nemocnicích hospitalizovaných 12. Právě ti patří mezi demografickou skupinu se stále relativně nízkou mírou proočkovanosti. Podobně i tamní původní obyvatelé. Přestože tvoří Maorové a další pacifické národy jen 16,5 procenta novozélandské populace, v uplynulých dvou týdnech tvořili až polovinu nových případů.

Plně naočkováno je 67 procent obyvatel. Pětimilionová země eviduje podle ministerstva zdravotnictví od začátku šíření infekce celkem 4 794 potvrzených případů infekce a 28 úmrtí s covidem-19.

Reklama

Doporučované