Hlavní obsah

Covid-19 se plíživě rozšířil po USA. Nemocnice jsou opět plné

Foto: Profimedia.cz

S rouškou na pláž? Taková je realita třeba na floridské Miami Beach.

Reklama

„Hororový týden v Americe.“ I tak se v médiích mluvilo v posledních dnech o dramatickém nárůstu případů pozitivních na covid-19 ve Spojených státech.

Článek

Ačkoliv se lidé například v Evropě snaží vrátit své životy zpátky tam, kde byly před koronavirovou krizí, v některých oblastech světa je otázka pandemie stále více než aktuální. Mezi taková místa patří i Spojené státy americké. Země, která za poslední týden zaznamenala rekordní nárůst nakažených.

Zejména první červencové dny byly v grafech nárůstu případů výrazné – ve středu i ve čtvrtek Američané evidovali více než 50 tisíc nakažených, přičemž ve čtvrtek jich bylo 57 236. Jen pro ilustraci – za poslední týden v Americe čtyřikrát pokořili vlastní rekord největšího denního přírůstku pozitivních případů.

Ve světě se sice mluví o konci první vlny, ale právě například USA jsou důkazem toho, že někde první vlna vlastně nikdy neskončila. Na rozdíl od jara, kdy se ty nejvyšší počty případů kumulovaly do zasažených epicenter, je nákaza v tuto chvíli po Spojených státech rozvrstvená mnohem pravidelněji. Nejvíce sužuje jih a jihovýchod USA. Tedy státy jako jsou Florida, Alabama, Georgie nebo Mississippi.

Opačná je situace třeba v New Yorku. Tam si pandemie vyžádala víc než 22 tisíc obětí s tím, že za jeden den zemřelo na začátku května skoro tisíc lidí. Křivka nákazy se v nejlidnatějším městě Ameriky ale v posledních týdnech už zplošťuje. Druhého července se tam objevilo „jen“ asi 1000 případů covid-19.

Na začátku dubna si pandemie v USA prošla prvním milníkem, tedy nárůstem o více než 30 tisíc nakažených za den. Nyní je situace vážnější – nákaza zaplavila podle amerického listu The New York Times desetkrát více okrsků než tehdy na jaře.

A ačkoliv počty nakažených strmě stoupají, nárůst úmrtí spojených s covid-19 zpomaluje. Oproti situaci na počátku května, kdy počet obětí stoupal o dva tři tisíce denně, se teď jedná zhruba o stovky mrtvých za den.

Předzvěst pro vysoký počet obětí

V nemocnicích v Kalifornii, Texasu, Arizoně a na Floridě je podle serveru Financial Times léčeno na nový koronavirus asi 15 tisíc lidí. Takový údaj tedy minimálně platil na konci června. Některá zdravotnická zařízení už teď praskají ve švech, třeba Texas Medical Center v Houstonu má jednotku intenzivní péče zaplněnou z asi 95 procent.

A podobně jsou na tom i nemocnice v Arizoně – v pondělí tamní úřady informovaly o tom, že plno je na 88 procentech všech lůžek intenzivní péče v tomto státě. Třeba ve Phoenixu už některá zařízení podle Financial Times nemají místo žádné a pacienty, které přiveze sanitka, nepřijímají.

„V zásadě říkáme, že jsme dosáhli své kapacity. Když dosáhneme toho limitu, pacienty, kteří by měli být na jednotce intenzivní péče, umístíme na ambulanci. A nemůžeme pak přijímat nové pacienty,“ uvedla pro FT lékařka z Phoenixu Qaali Husseinová. Podle média je právě nárůst pacientů předzvěstí pro další vlnu vysokých počtů obětí.

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump ve čtvrtek na tiskové konferenci. O den dříve pro televizi Fox News řekl, že „by s nošením roušky na veřejnosti neměl žádný problém“.

I Trump je už pro roušky

Za posledních několik měsíců byly reakce amerických úřadů na pandemii různé. Například prezident Donald Trump se na jejím počátku snažil nákazu bagatelizovat. Na svých předvolebních shromážděních o novém koronaviru také mluvil jako „čínském viru“, případně jako o „kung flu“. A byl to právě Trump, kdo tlačil na ukončení karantény a koronavirových opatření.

Nyní podle BBC uvedl, že podporuje používání obličejových masek. Tedy něco, proti čemuž dříve brojil. A navíc dodal, že se mu „celkem“ líbí, jak s maskou vypadá. Ve středu – v den, kdy nárůst případů činil zhruba 52 tisíc – také zopakoval, že věří, že nový koronavirus jednou „zmizí“. Podle pátečního tweetu prezident přisuzuje velký nárůst nemocných tomu, že se v USA hodně testuje.

Co se týče roušek, od pátku by se teď měly povinně nosit například v Texasu. Konkrétně v okrscích, kde napočítali 20 případů covid-19 a více, což v praxi znamená většinu státu. Tamní guvernér, republikán Greg Abbott uvedl, že Texasané jsou schopni udržet podniky otevřené a posouvat dál svou ekonomiku, takže místní mohou dostávat i nadále výplatu. „Od každého z nás se ale vyžaduje, abychom se navzájem chránili. To znamená nosit obličejovou masku ve veřejných prostorách,“ řekl podle rádiové stanice NPR.

Ačkoliv třeba u nás v České republice se povinnost nosit roušky velmi omezila, v USA k této možnosti přistoupila skoro polovina země. Zakrývat si ústa a nos chtějí po lidech v dvaceti amerických státech. Mimo jiné v Kalifornii, Nevadě, Oregonu, Illinois, Michiganu nebo Pensylvánii. A jednotlivá města dalších států k takovému opatření přistoupila též.

Reklama

Doporučované