Hlavní obsah

Co dělat, pokud máte doma nakaženého covid-19

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Jak postupovat, abyste nešířili nákazu, pokud vy nebo ten, s kým sdílíte domácnost, onemocní covid-19?

Článek

Ideální variantou je, aby osoba s nemocí covid-19, která je v karanténě, měla svůj byt nebo svou privátní místnost s vlastní koupelnou a toaletou a vyhnula se veškerému kontaktu s dalšími osobami.

Ne každý ovšem má takovou možnost. Jak tedy postupovat?

Kde nemocného izolovat?

Pokud to prostor dovoluje, nemocný by měl mít v bytě či domě vyčleněnou jednu místnost, do které nebude vstupovat nikdo jiný. Nemocný by měl vycházet jen v nezbytných případech - hygiena, toaleta apod. Pokoj by měl být často větraný a vybaven ochrannými pomůckami pro pohyb po bytě či domě.

Má mít nemocný vlastní předměty?

Ano, nemocný by měl mít vyčleněny po dobu karantény svoje vlastní předměty, s nimiž by neměl přijít do kontaktu nikdo jiný v domácnosti. Jedná se například o předměty osobní hygieny - kartáček na zuby, mýdlo a další, ručníky, povlečení a v neposlední řadě také nádobí či příbory.

Jak na úklid domácnosti?

Po dobu nemoci skladujte oblečení v igelitových pytlích. Pokud se oblečení nahromadí a je potřeba vyprat, perte na nejvyšší možnou teplotu - ideálně 60 °C a více. Pere-li nemocnému zdravý člověk, jsou nutné rukavice a v nejlepším případě i plastová zástěra. Následně vydezinfikujte okolí pračky a všechna místa, která přišla do kontaktu s věcmi nakaženého. Oblečení i povlečení následně vyžehlete na nejvyšší možnou teplotu.

Do koupelny by měl nemocný kvůli hygieně vstupovat vždy jako poslední a následně je nutné místnost uklidit a vydezinfikovat.

Zásadní je nosit ve společné domácnosti s nakaženým covid-19 roušku. Speciálně dbejte na úklid koupelny a kuchyně, jejich úklidu se věnujte i několikrát denně. Do kuchyně by nemocný měl vstupovat pouze v případě, že se v ní nenachází nikdo jiný, v nejlepším případě vůbec. Nechávejte jídlo vždy za dveřmi izolovaného pokoje, a minimalizujte tak pohyb nemocného po bytě. Vyčleněna by měla být i speciální utěrka na umyté nádobí, pokud nádobí myje zdravý člověk, tak pouze v rukavicích pod horkou vodou.

Několikrát denně dezinfikujte v domácnosti velké plochy, mobilní telefony, příslušenství k počítači a další věci, kterých se dotýkáte po celý den.

Jak nakládat s odpadem?

V případě domácností v karanténě nebo s potvrzenou nákazou nemocí covid-19 se odpady v domácnosti netřídí a veškerý odpad (včetně jednorázových ochranných pomůcek) se odkládá do směsného komunálního odpadu.

Používají se dva pytle (zavázané). Po naplnění (nejpozději však do 24 hodin) pytel pevně zavažte a na povrchu ošetřete dezinfekčním prostředkem a odložte do černého kontejneru. Jsou-li použity pytle z tenčího materiálu, je nutné takové obaly zdvojit. Před a po manipulaci s odpadky by si lidé pokaždé měli pečlivě umýt ruce mýdlem a teplou vodou nebo použít dezinfekční gel.

Reklama

Doporučované