Hlavní obsah

Covid a dezinformace. Facebook smazal miliony závadných příspěvků

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Facebook už ze své platformy odstranil několik milionů jasně dezinformačních příspěvků o koronaviru. Jeho zakladatel Mark Zuckerberg se o problémech sociálních sítí rozpovídal v rozhovoru pro televizi CBS.

Článek

CBS ve čtvrtek zveřejnila rozhovor se zakladatelem společnosti Facebook Markem Zuckerbergem, ve kterém se mimo jiné mluvilo i o dezinformacích. Ty v hojném počtu s příchodem koronavirové pandemie zaplavily sociální sítě. Firma čelila tvrdé kritice, že hrozbu dezinformací ignoruje. Facebook teď uvedl, že měl odstranit přes 18 milionů takto „škodlivých“ příspěvků.

Po rozhovoru se Zuckerbergem přišel Facebook dokonce s ještě vyšším číslem a podrobnějšími informacemi, podle nichž bylo v souvislosti s pandemií ze sítí Facebook a Instagram, které pod společnost patří, smazáno více než 20 milionů závadných příspěvků. Spolu s tím firma smazala přes 3 000 účtů, stránek nebo skupin, jež opakovaně porušovaly pravidla pro šíření dezinformací o covidu-19. Údaje odpovídají rozmezí od počátku pandemie až do měsíce června tohoto roku.

Společnost Facebook s příchodem pandemie také začala udělovat varování u příspěvků, které její spolupracovníci vyhodnotili jako nepravdivé, částečně nepravdivé, pozměněné nebo bez kontextu. Podobných varování prý rozdala více než 190 milionů a spolupracovala kvůli nim s 80 organizacemi, jež se zaměřují na ověřování faktů a dohromady využívají 60 světových jazyků.

Během rozhovoru se Zuckerberg ovšem vyhýbal odpovědi na důležitou otázku, kolik lidí si závadné příspěvky zobrazilo nebo sdílelo. Místo toho se ve své odpovědi zaměřil na takzvanou očkovací gramotnost a vychvaloval nástroj platformy Facebook pro vyhledávání míst k vakcinaci. Ten podle něj napomohl milionům lidí, aby podnikli první kroky k očkování.

Podle zakladatele Facebooku se mnoho „dezinformačních konverzací“ vlastně týká váhavosti spojené s očkováním a právě tento obsah by podle něj zakázán být neměl. Do takové kategorie zařadil například příspěvky dotazující se na rizika nebo účinnost vakcín.

„Nejde o dezinformace, ale přispívá to do prostředí, ve kterém se lidé ptají na bezpečnost látek,“ sdělil Zuckerberg. „Nemyslím si, že bychom tohle měli zakazovat.“

Podle studie univerzity Northwestern v Illinois, kterou v rozhovoru cituje i CBS a kterou instituce zveřejnila v červenci, míra očkování mezi těmi, kteří jako zdroj informací používají pouze Facebook, je o 40 % nižší než u těch, kteří pro získávání podrobností o covidu-19 používají více zdrojů.

Mnoho lidí Facebook již v minulosti obvinilo z udržování i umožňování šíření dezinformací o pandemii i vakcínách. V červenci tohoto roku dokonce americký prezident Joe Biden prohlásil, že sociální sítě, mezi něž patří právě i platforma Facebook, tímto způsobem zabíjejí lidi.

Reklama

Doporučované